Uutiset

Venäläiset luopuivat Molotovin cocktailista

Suomalaisten tankintuhoajaa ei enää väitetä venäläisten aseeksi. Ulkomaille levinneestä juomasta on poistettu vanha selitys.

Venäläiset ovat tehneet omasta Molotovin cocktailistaan vientituotteen. Samalla he ovat luopuneet omaperäisestä Molotovin cocktail -selityksestään.

Alkoholijuomapullon tekstissä väitettiin alunperin Molotovin cocktailia Suuren isänmaallisen sodan (1941-45) keksinnöksi. Etiketin mukaan vihollisen tankit tuhottiin Molotovin cocktaileilla. Selitystä tehostettiin kartalla, jossa kuvattiin Neuvostoliiton hyökkäystä saksalaisia vastaan.

Molotovin cocktail -juomia on ryhdytty myymään Venäjältä useisiin länsimaihin muun muassa Britanniaan. Tämä ilmeisesti selittää, miksi pulloista on poistettu venäläinen selitys nimen historiasta. Teksti ei ilmeisesti kestänyt länsimaissa.

Venäläisen Molotovin cocktail -alkoholijuoman etiketissä luki: ”Nimitys Molotovin cocktail syntyi Suuren isänmaallisen sodan (1941-44) ensimmäisten vuosien aikana. Tuolloin Puna-armeija käytti näitä pulloja vihollisen tankkien tuhoamiseen.”

Molotovin pilkkaamista

Suomessa ja länsimaissa on hyvin tunnettua, että Molotovin cocktail -nimi syntyi talvisodassa, joka käytiin vuosina 1939-40. Englanninkielinen Wikipedia-nettisanakirja antaa useita sivuja pitkän selostuksen Molotovin cocktailista ja sen synnystä: ”Heikosti varustettu ja raskaasti vähäväkinen Suomen armeija kohdatessaan talvisotana tunnetussa sodassa puna-armeijan tankit lainasi improvisoitua laitetta Espanjan sisällissodasta..”

Wikipedian mukaan kenraali Francisco Francon joukot käyttivät vuonna 1936 polttopulloja hallituksen puolella taistelevia Neuvostoliiton tankkeja vastaan.

Wikipedia toistaa laajalle levinneen legendan, että Molotovin cocktail oli nimenä vastaveto Neuvostoliiton ulkoministerin Vjatseslav Molotovin ilmoitukselle, jonka mukaan Neuvostoliiton pommittajat pudottivat talvisodassa vain leipää Suomen kaupunkeihin. Totta tarinassa on ainakin, että nimellä pilkataan Molotovia.

Molotovin cocktail on kasvanut maailmalla ehkä tunnetuimmaksi suomalaiseksi ”tuotteeksi”. Mielenosoituksissa ja sisällissodissa käytetään kaikkiaan maailmassa edelleen polttopulloja, joita nimitetään Molotovin cocktaileiksi.

Herkullinen nimi on levinnyt kaikenlaiseen käyttöön. Google antaa nimellä 0,13 sekunnissa 858 000 osumaa.

”Älä juo Molotovin cocktailia”

Maailmalla on julkaistu lukuisa määrä kirjoja, jotka kantavat Molotovin cocktailin nimeä. Andrew Sholl on kirjoittanut kirjan Never drink a Molotov cocktail (Älä koskaan juo Molotovin cocktailia). Kirja kertoo henkilön nimen sisältävistä ilmaisuista.

Vastoin Shollin ohjetta Venäjällä Molotovin cocktailista on nyt tehty menestysjuoma. Juoma käy kaupaksi myös äiti-Venäjän ulkopuolella. Sitä viedään jo useisiin Euroopan maihin.

Venäläisessäkin ”Molotovin cocktailissa” on jotakin suomalaista. Alkoholijuoma suljetaan pulloon hämeenlinnalaisen Finnkorkki Oy:n valmistamalla rengaskorkilla. (HäSa)

Lähteet: Sami Korhosen winterwar.com-sivut, Venäjän ja Itä-Euroopan instituutti, Wikipedia, Heikki Koski: Virkamieshallitus, viinit ja läänit -kirja, lukuisat kirjat, lehdet ja artikkelit, joissa käsitellään talvisotaa ja Molotovin cocktailia.