fbpx
Uutiset

Venäläismies ja virolaismies vangittiin törkeistä talousrikoksista epäiltyinä Airiston Helmen jutussa

Varsinais-Suomen käräjäoikeus on vanginnut Airiston Helmi -yhtiön hallituksen jäsenenä ja nimenkirjoittajana aiemmin toimineen venäläisen sekä yhtiön toisen työntekijän. Venäläistä epäillään törkeästä rahanpesusta ja törkeästä veropetoksesta, virolaista törkeästä rahanpesusta ja avunannosta törkeään veropetokseen.

Miehet kiistävät rikokset.

– Päämieheni kiistää jyrkästi syyllistyneensä mihinkään rikolliseen menettelyyn, hän on kiistänyt nämä epäilyt. Hänellä on hyvin vähäpätöinen rooli tässä asiakokonaisuudessa, kaikki toiminta on ollut täysin laillista. Enempää en tästä asiasta tässä vaiheessa kommentoi, venäläismiestä puolustanut asianajaja Tuomas Sunnari sanoi vangitsemisistunnon päätteeksi.

Virolaisepäiltyä puolustava Jukka Pasanen puolestaan sanoi vangitsemisistunnon jälkeen, ettei hänen päämiehensä ole tietoinen mistään rikollisesta toiminnasta.

– Päämies itse suhtautuu näihin epäilyihin siten, että hän kiistää syyllistyneensä asiassa mihinkään rikolliseen toimintaan. Hän ei ole tietoinen mistään rikollisesta toiminnasta ylipäätään, joka nyt olisi tähän kokonaisuuteen liittynyt. Jos sellaista on, se ei ole hänen tiedossaan. Hänen kytkentänsä siihen (Airiston Helmeen) on melko lailla ohut, Pasanen sanoi.Molemmat vangittiin syytä epäillä -perusteellaMolemmat epäillyt vangittiin todennäköisiä syitä lievemmällä syytä epäillä -perusteella. Tämä tarkoittaa, että poliisin on yhä hankittava näyttöä pidempiaikaisen vangitsemisen tueksi.

Poliisi teki viikonloppuna Turun saaristossa etsintöjä 17 kohteessa lukuisten poliisien ja muiden viranomaisten voimin. Syksyllä 2007 perustettu Airiston Helmi omistaa alueella kiinteistöjä.

Poliisi löysi viikonlopun etsinnöissä yhdestä kohteesta muun muassa puolen miljoonan euron käteisvarat, jotka tukivat poliisin mukaan rahanpesuepäilyjä. Lisäksi osa muiden etsintäkohteiden rahalöydöksistä oli vielä aamupäivästä laskematta ja käteisen kokonaismäärä näin ollen hämärän peitossa. Muut löydökset olivat poliisin mukaan pienempiä kuin jo aiemmin mainittu puolen miljoonan löytö.

Poliisi ei ole vahvistanut yhtiön nimeä, mutta kertoo, että suomalaisessa osakeyhtiössä epäillään pestyn rahaa usean miljoonan euron edestä ja yrityksen epäillään käyttäneen pimeää työvoimaa kiinteistöjen rakentamisessa. Esitutkinnassa epäillään muun muassa törkeää rahanpesua, törkeää veropetosta ja törkeää työeläkevakuutusmaksupetosta.– – – – –Korjattu kello 21.50: Vangittua virolaista epäillään törkeästä rahanpesusta ja avunannosta törkeään veropetokseen, ei törkeästä veropetoksesta.

Asiasanat

Menot