fbpx
Uutiset

Venäläismuseoihin matkalla olleiden taide-esineiden takavarikon purku voi edetä nopeastikin

Poikkeusluvasta päättäminen on ulkoministeriön vastuulla.
Venäjä on vaatinut Suomea pikaisesti palauttamaan takavarikoidut teokset. Maa myös kutsui torstaina Suomen Moskovan-suurlähettilään Antti Helanterän puhutteluun Venäjän ulkoministeriöön tapauksen vuoksi.
Venäjä on vaatinut Suomea pikaisesti palauttamaan takavarikoidut teokset. Maa myös kutsui torstaina Suomen Moskovan-suurlähettilään Antti Helanterän puhutteluun Venäjän ulkoministeriöön tapauksen vuoksi. Kuva: Tulli

Tullin valvontaosaston johtaja Sami Rakshit ei sulje pois mahdollisuutta siitä, että venäläismuseoihin matkalla olleiden taide-esineiden takavarikot purettaisiin jo viikonlopun aikana.

–  En kuitenkaan lähde ennakoimaan tutkinnanjohtajan ratkaisua tässä asiassa, Rakshit sanoo STT:lle.

Tulli takavarikoi aiemmin Venäjälle matkalla olleita taidekuljetuksia EU:n Venäjän-vastaisten pakotteiden vuoksi.

EU:n uusimmassa pakotepaketissa on päivitetty taide-esineitä koskevaa linjausta. EU-maille annetaan mahdollisuus myöntää poikkeuslupia taide-esineiden kuljetukseen museoiden välillä.

Uudet pakotteet ovat tulossa voimaan keskiyöllä.

Käytännössä asia etenee niin, että poikkeusluvasta päättäminen on ulkoministeriön vastuulla. Sen jälkeen Tulli harkitsee mahdollisen poikkeusluvan vaikutusta esitutkinnan kannalta.

–  Harkitsee nimenomaan sitä, onko taide-esineitä edelleen tarve pitää takavarikossa todisteena esitutkinnan aikana vai ei, Rakshit sanoo.

Venäjä vaatinut pikaista palautusta

Venäjä on vaatinut Suomea pikaisesti palauttamaan takavarikoidut teokset. Maa myös kutsui torstaina Suomen Moskovan-suurlähettilään Antti Helanterän puhutteluun Venäjän ulkoministeriöön tapauksen vuoksi.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Venäjän kulttuuriministeri Olga Ljubimova sanoi perjantaina, että takavarikoidut taide-esineet palaavat Venäjälle viikonlopun aikana.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kommentoi torstaina, että venäläismuseoista lainassa olleet taideteokset kuuluvat venäläismuseoille. Haaviston mukaan asia on pyritty ratkaisemaan mahdollisimman nopeasti.

Menot