fbpx
Uutiset

Venetsiaan vyöryi jälleen vettä

Tulvavesi valtasi perjantaina noin 70 prosenttia Venetsiasta. Kaupungin pormestari sulki pääsyn Pyhän Markuksen torille. Kuva: ANDREA MEROLA
Tulvavesi valtasi perjantaina noin 70 prosenttia Venetsiasta. Kaupungin pormestari sulki pääsyn Pyhän Markuksen torille. Kuva: ANDREA MEROLA

Poikkeuksellisen korkea nousuvesi vyöryi Italian Venetsiaan jälleen perjantaina.

Vain kolme päivää aiemmin kanaalikaupunki kärsi pahimmista tulvista yli 50 vuoteen. Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

Venetsian pormestari Luigi Brugnaro sulki veden alleen jääneen Pyhän Markuksen torin. Hän myös vetosi kansainvälisen avun puolesta, sillä tulvan aiheuttamat vauriot voivat nousta jopa miljardiin euroon.

– Venetsia tuhoutui aiempana päivänä, Brugnaro sanoi videolla Reutersin mukaan.

Brugnaro on syyttänyt Venetsian ahdingosta ilmastonmuutosta. Merivedenpinta on keskimäärin 20 senttiä korkeammalla kuin sata vuotta sitten.

Paikallisviranomaisten mukaan vesi nousi perjantaina 154 senttiin. Tiistaina mittari kohosi jopa 187 senttiin, mikä oli toiseksi korkein mitattu nousuvesi koskaan Venetsiassa.

Perjantaina vesi peitti 70 prosenttia kaupungista. Asukkaat joutuivat jälleen uuteen massiiviseen siivousoperaatioon.

– Olemme olleet tässä hätätilassa päiviä, emmekä jaksa enää, venetsialainen Nava Naccara sanoi Reutersille.

Venetsia, joka on Unescon maailmanperintökohde, koostuu yhteensä 118 saaresta. Kaupungissa on paljon goottilaisen arkkitehtuurin helmiä ja taidetta Italian arvostetuimmilta taiteilijoilta.

Esimerkiksi tulvavesi on vallannut yli 50 kirkkoa kaupungissa.

Viikonlopuksi Venetsiaan luvataan 110–120 sentin nousuvesiä. Tavallisesti 80–90 sentin nousuvesi on korkea, mutta silti hallittavissa oleva.

Menot