Uutiset

Venin veto ei riittänyt Rioon

Hämeenlinna on joutunut odottamaan kesäolympiaurheilijan saamista vuodesta 2000, ja odotus jatkuu, ellei hämeenlinnalaissyntyistä uimari Matias Koskea lasketa. Kaupungin olympiatoivo Robert Venin olympiahaaveita kantanut vene kaatui kuvainnollisesti Luzernissa tiistaina.

Hämeenlinnan Soutajia edustava Ven kilpaili viimeisistä olympiapaikoista miesten yksikössä loppuun asti, mutta jäi finaalissa viidenneksi, kun kisapaikkaan olisi vaadittu sijoittumista kolmen parhaan joukkoon. Aivan tiukille karsinta ei kuitenkaan mennyt. Viimeisen varman olympiapaikan napannut Unkarin Pétervári-Molnar Bendegúz voitti Venin lähes kuudella sekunnilla. Regatan voiton vei odotetusti Belgian Hannes Obreno.

Janakkalassa majaansa pitävä 25-vuotias ei osaa vielä arvioida, mistä jäi puuttumaan viimeisessä rutistuksessa.

– Tyhjä tunne, harmittaa ja näin. Ei vaan oikein lähtenyt. Ensimmäinen tonni tuli niin kuin olin ajatellutkin, mutta loppu oli jotenkin tahmea. Tuntui, että muut lensivät siinä, Ven kuvailee.

Viimeisenä loppukilpailuun selvityneenä hän joutui lähtemään reunimmaiselta kuutosradalta, joka aiheutti pienen kysymysmerkin olympiaspekulointiin. Hän ei kuitenkaan lähde selittelemään oloilla.

– Joku sanoi, että kuutos- ja viitosradat näyttivät nopeimmilta pienessä sivumyötäisessä, mutta ne vaikuttivat minusta hitaimmilta, Ven miettii silti.

– Katsoin jäähdyttelyissä, että radat 1 ja 2 olisivat saattaneet olla nopeimmat, kun oli vähän sivutuulta. Toisessa reunassa oli pläkätyyntä ja pientä virettä. Näin sanoi useampi henkilö rannassa, mutta ei ole mitään virallista tietoa.

Toisessa reunassa soutaneet Australian Rhys Grant ja Pétervári-Molnar ottivatkin olympiapaikat. Ven ja hänen vieressään soutanut Saksan Philipp Syring eivät päässeet rintamaan mukaan.

Lopulta neljäs sijakin olisi riittänyt, sillä sekä miesten yksikön että kevyen pariairokaksikon voittanut Belgia voi lähettää Rioon edustajan vain toiseen näistä luokista. Jos oikein haluaa jossitella, Venille olisi saattanut riittää, jos Tanskan kevyt pariairokaksikko olisi ollut finaalissaan neljä sadasosaa nopeampi, jolloin ylimääräinen olympiapaikka yksiköissä olisi valunut Tanskalta Suomelle.

Kun olympiaprojekti ajautui karille viime metreillä, loppukauden kalenteri näyttää Venillä melko tyhjältä. Kansainvälisissä kilpailuissa tarjolla on muun muassa maailmancupia, mutta Ven asettaa tähtäimeensä heinäkuun alun SM-kilpailut Tampereella.

– Tämä painottui alkukauteen kisoja ajatellen. Ei oikein osaa sanoa kesän jatkosta nyt enempää. Täytyy antaa aikaa itselle, tämä on ollut niin pitkä projekti, Ven kertoo.

Suomella ei ole ollut olympiaedustusta miesten soudussa sitten Atlantan kisojen 1996 ja Tomas Söderblomin. Olympiapaikan hankkimista vaikeutti nyt myös se, että eurooppalaisilta vähennettiin kolme paikkaa yksiköissä Lontoon olympialaisiin verrattuna. Ven näkee pettymyksenkin hetkellä pilven hopeareunuksen.

– Vaikka nyt on tyhjä olo, täytyy olla tyytyväinen, kun pääsi näin lähelle. Tämä neljä vuotta on ollut vähän yksinäisen suden puurtamista ja tuulimyllyjä vastaan taistelemista, kun tulee tällaisesta pienestä soutukaupungista kuin Hämeenlinna. HäSa

Asiasanat

Päivän lehti

30.10.2020

Fingerpori

comic