fbpx
Uutiset

Venytys Euroopan huipulle

Hämeenlinnan Voimisteluseura on tuottanut taas yhden lahjakkuuden rytmisen voimistelun kovatasoisiin arvokilpailuihin. Tämän kevään SM-hopea neliottelussa toi Amanda Virkkuselle, 14, paikan juniorien eli alle 15-vuotiaiden EM-kilpailuissa Suomen joukkueessa.

Virkkunen lähtee ensi viikolla Israelissa järjestettäviin kilpailuihin seuranaan Sofia Emelianov Vantaalta ja Elina Jyrkönen Helsingistä. Joukkue osallistuu korkeimman A-kategorian joukkuekilpailuun, jossa Virkkusen roolina ovat vanne- ja keilaohjelmat. Joukkuekilpailun suoritukset toimivat samalla karsintoina välinefinaaleihin.

Voimisteluseuran nuori urheilija edusti Suomea jo viime vuonna juniorien joukkuevoimistelun EM-kisoissa. Tällä kaudella takana on myös maailmancupin kisoja, joista edellinen oli viime viikolla Espanjassa. Silti Virkkunen kertoo jännittävänsä enemmän kuin yleensä.

Varsinaisia tavoitteita ja sijoituspaineita Virkkunen ei itselleen aseta.

– Minulla ei ole sen suurempia tavoitteita kuin että molemmat välineet onnistuisivat, mitä teen siellä. Jokaisella välineellä kahdeksan parasta pääsee finaaliin, mutta en usko, että kukaan Suomesta pääsee. Onhan se mahdollista, mutta siellä on kova taso, Virkkunen arvioi.

Amandan ja muiden hämeenlinnalaisvoimistelijoiden kroatialainen valmentaja Valentina Farkas Sambolec on luottavaisempi.

– Uskon Amandan suorituvan loistavasti, koska hänet on valittu kisoihin. Hän todisti SM-kisoissa olevansa valmis EM-kisoihin. Pidän sormet ristissä, että hän tekee kaiken, mitä osaa, Farkas Sambolec kertoo.

Kovimmat kilpailijat EM-näyttämöllä tulevat normaalisti Venäjältä. Farkas Sambolec on valmentanut Hämeenlinnassa vasta vähän aikaa, mutta on huomannut suomalaisten tason nousseen lähemmäs lajin suurmaita.

– Näissä EM-kisoissa Suomi on parhaassa A-kategoriassa. Se on hyvää motivaatiota kaikille tytöille, jotka menevät kisoihin. Viime vuonna Suomi valittiin kahdeksan parhaan maan joukkoon. Nyt tyttöjen täytyy myös pärjätä paremmin seuraavaakin ikäluokkaa varten. Yleisesti ottaen rytminen voimistelu on Suomessa korkealla tasolla. Joka vuosi menee yhä paremmin, kroaatti pohtii.

Farkas kertoo, että tavallisesti harjoittelu sisältää monipuolisesti voima-, notkeus- ja henkistä harjoittelua lajitekniikan ja ohjelmien työstämisen lisäksi. Nyt viimeisinä viikkoina ja päivinä ennen kauden pääkisaa keskitytään kilpailusuoritusten hiomiseen.

– EM-kisoissa hänellä on kaksi ohjelmaa musiikilla, jotka kestävät kaksi ja puoli minuuttia. Harjoittelemme nyt näitä kahta ohjelmaa vähän lisää, Farkas selvittää.

Viikonloppuna Virkkunen suuntaa Helsinkiin, jossa hän ja muut Suomen joukkueen voimistelijat viimeistelevät suorituksiaan maajoukkuevalmentaja Irina Jushinan kanssa. Oma valmentaja ei pääse maajoukkueen mukaan Israeliin.

Huipulle nouseminen vaatii kovaa työtä. Yhdeksän vuotta sitten rytmisen voimistelun harrastamisen aloittanut Virkkunen harjoittelee nykyään viitenä päivänä viikossa kolmesta neljään tuntia kerrallaan. Valmentaja on läsnä lähes koko ajan.

– Saatan joskus kerran viikossa antaa hänen lämmitellä ja venytellä yksin, mutta muuten olen aina katsomassa päältä, jotta pystymme puuttumaan virheisiin ja kehittämään häntä, Farkas sanoo.

Kroatialais-suomalaisen kaksikon yhteistyö sujuu molempien mielestä hyvin huolimatta pienestä kielimuurista.

– On se välillä vaikeaa, kun ei ole yhteistä kieltä, mutta kyllä me pärjäämme. Hän kertoo virheistäni ja korjaa minua, Virkkunen kuvailee.

Amanda ilmoittaa vahvimmiksi välineikseen nauhan ja pallon, joiden kanssa hän ei pääse EM-kisoissa kuitenkaan esiintymään. Kehitettävää on urheilijan ja valmentajan mukaan etenkin notkeudessa ja osa-alueissa.

– Amandalla on kehittymistä vielä kaikessa, vähä vähältä. Harjoittelemme kaikkia osa-alueita yhtä aikaa. Harjoittelu vaatii kovaa työtä, koska rytmisessä voimistelussa ei ole ikinä täydellistä, Farkas naurahtaa.

Tulevaisuuttaan lajin parissa Virkkunen ei ole miettinyt pidemmälle. Ensi vuonna hän siirtyy kisaamaan aikuisten sarjoihin.

– Katsotaan sitten, miten siellä alkaa sujua, Amanda päättää. HäSa

Asiasanat

Menot