Uutiset

Verenluovutustempaukset käynnissä

SPR:n liikkuva veripalvelu järjestää verenluovutustempauksen Tervakosken seurakuntakeskuksessa Janakkalassa torstaina 17. maaliskuuta kello 13-18.

Suurin osa suomalaisista voi luovuttaa verta. Yleisimmin käytetyt lääkkeet, kuten verenpaine-, kolesteroli- ja lievät masennuslääkkeet eivät lääkkeinä estä verenluovutusta. Maaliskuun alusta lievenivät myös diabetes-lääkkeiden kriteerit.

Verenluovuttajan pitää olla terve, 18-65-vuotias ja painaa vähintään 50 kiloa. Uuden luovuttajan on oltava alle 60-vuotias. Kahden luovutuskerran välillä tulee naisilla olla 91 vuorokautta ja miehillä 61 vuorokautta. Naiset voivat luovuttaa verta enintään neljä kertaa vuodessa ja miehet enintään kuusi kertaa vuodessa. Veripalvelun suositus on, että naiset luovuttaisivat verta 1-3 kertaa vuodessa ja miehet 3-4 kertaa vuodessa.

Hemoglobiiniarvo mitataan aina ennen luovutusta, ja sen pitää olla miehillä vähintään 135 g/l ja naisilla 125 g/l. Verenluovuttaja joutuu todistamaan henkilöllisyytensä virallisella henkilötodistuksella.

Sopivuuden verenluovuttajaksi voi tarkistaa etukäteen osoitteessa www.sovinkoluovuttajaksi.fi tai soittamalla ilmaiseen luovuttajainfoon 0800 05801 (arkisin klo 8-17). Soveltuvuus arvioidaan ennen jokaista luovutuskertaa. (HäSa)

Päivän lehti

30.11.2020

Fingerpori

comic