Uutiset

Veripalvelun punasoluvarastot ovat huolestuttavan vähäiset

SPR:n veripalveluun toivotaan vielä tämän aikana runsaasti luovuttajia, sillä esimerkiksi O Rhesus negatiivisen ryhmän punasoluvarastot ovat huolestuttavan alhaalla.

O Rhesus negatiivinen on niin sanottu hätäveri, jota voidaan tarvittaessa antaa kaikille potilaille veriryhmästä riippumatta. Siksi sitä annetaankin esimerkiksi onnettomuuden uhreille ennen kuin potilaan oma veriryhmä ehditään määrittää. Tähän veriryhmään kuuluu vain 4 prosenttia suomalaisista.

Myös A Rhesus positiivisen eli suomalaisten yleisimmän veriryhmän varastot ovat reilusti alle tavoitetason. Toisin kuin moni luulee, yleisten veriryhmien verestä on usein pulaa, kun taas harvinaisten veriryhmien verestä pulaa on harvemmin.

Tämä johtuu siitä, että potilaiden veriryhmäjakauma on suunnilleen sama kuin verenluovuttajien veriryhmäjakauma, joten yleisten veriryhmien verivalmisteita myös tarvitaan sairaaloissa eniten.

Luovutetusta verestä eroteltuja punasoluja käytetään muun muassa leikkauspotilaille, anemian hoitoon sekä onnettomuuksien uhreille.

Suomen Punaisen Ristin veripalvelu sijaitsee Hämeenlinnassa osoitteessa Palokunnankatu 10. (HäSa)

Päivän lehti

17.1.2020