Uutiset

Verkatehdas houkuttaa Sinfonia Lahtea

Yhteistyö Lahden kaupunginorkesterin kanssa on noussut esiin yhtenä vaihtoehtona ruodittaessa Hämeenlinnan kaupunginorkesterin kohtaloa.

Hämeenlinnan ja Lahden orkesterit ovat kuitenkin hyvin erilaisissa asemissa, etenkin rahallisesti. Vuonna 2004 Hämeenlinnan tuki kaupunginorkesterille oli asukasta kohden 1,68 euroa. Lahdessa vastaava summa oli 26 euroa.

Mistä tämä mielestänne kertoo, Sinfonia Lahden intendentti Tuomas Kinberg?

– Se kertoo siitä, että Hämeenlinnassa ei ole suuria euromääriä orkesteritoimintaan laitettu ja siitä, että Lahti on halunnut kehittää toimintaa ja on panostuksellaan saanutkin paljon aikaan.

– Jos Hämeenlinna laittaa reilun euron orkesteritoimintaan ja joku muu kymmen- tai kaksikymmenkertaisen määrän, totta kai se kertoo jotain suhtautumisesta toimintaan ylipäätään. Mutta tärkeää on tietää myös, mitä panostuksella saadaan.

Kaupunkien välillä on käyty keskusteluja orkestereiden yhteistyöstä. Olisiko kaupunkien yhteinen orkesteri mahdollinen?

– En tiedä, olisiko yhteinen orkesteri tarkoituksenmukainen. Asia voitaisiin järjestää niin, että on yksi orkesteri, joka hoitaa konserttipalvelua laajemmalti kuin vain yhdessä kaupungissa. Toki sillä tavalla, että kaikki osapuolet hyötyvät.

Onko järkevää, että Hämeenlinnan kokoisella kaupungilla on oma orkesteri?

– Tähän on hankala ottaa kantaa, koska syntyy helposti tilanne, että ulkopuolelta otetaan kantaa toisen kaupungin sisäisiin asioihin. Asiaa pitäisi käsitellä laajempana kysymyksenä siitä, miten orkesteripalvelua maassa hoidetaan.

– Meillä on paljon pieniä orkestereita ja niillä on oma tehtävänsä paikkakunnallaan. Mutta koko myös rajoittaa sitä, millaisia orkesteripalveluja voidaan tarjota.

– On kaupungin sisäinen asia miettiä, millaista palvelua halutaan tarjota ja järjestää. Tietenkin isolla kokoonpanolla pystyy soittamaan laajempaa ohjelmistoa, mutta tilanteet ovat hyvin erilaisia.

Olisiko Sinfonia Lahdella kiinnostusta käydä esiintymässä Hämeenlinnassa?

– Ilman muuta, sinnehän on nyt valmistumassa hyvät tilatkin.

Kuinka usein orkesterillanne on konsertteja?

– Viitisenkymmentä kertaa vuodessa. Ulkomailla järjestettävien konserttien määrä vaihtelee.

Miten usein teillä olisi mahdollisuus tulla konsertoimaan Hämeenlinnaan?

– Mahdollisuus olisi esimerkiksi kerran kuukaudessa käydä siellä. Orkesterimme on yksi työllistetyimpiä Suomessa, mutta kysymyshän on vain järjestelyistä.

– Teemme kotimaisia vierailuja vuosittain, kysymys on vain siitä, miten asioita painotetaan: keskitetäänkö vierailut johonkin paikkaan vai käydäänkö useammalla paikkakunnalla.

Kuinka kalliiksi vierailut tulisivat kaupungille?

– Sehän on selvä, ettei se ilmaista ole. Tietyt kulut täytyy saada pois, mutta kustannusrakenteeseen vaikuttavat monet tekijät. Esimerkiksi se, saisimmeko valtionapua tai mikä olisi pääsylippumyyntiodote.

Miten kaupunkien yhteistyöhön suhtaudutaan orkesterissanne?

– Siinä laajuudessa, kuin näitä keskusteluja on käyty, perusviritys on hyvin myönteinen. Yhteistoiminta nähdään muusikoiden puoleltakin järkevänä. Yhteistyö vaikuttaa täysin mahdolliselta ja järkevältäkin.

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic