fbpx
Uutiset

Verkatehtaalla myös politikoidaan

Hämeenlinnan kaupunginvaltuusto keskusteli odotetun vilkkaasti maanantaina Verkatehtaasta. Puheiden tulvaan oli myös aihetta, sillä poikkeuksellisen suuren ja kalliin rakennuskohteen kustannusarvio on huomattavasti ylittymässä. Verkatehtaan kustannuksiksi laskettiin suunnitteluvaiheessa 24,2 miljoonaa euroa, nyt laskun loppusumma uhkaa kasvaa jopa 28,2 miljoonaksi euroksi.

Myös kunnallispoliitikkojen on tuskallista katsoa ikäviä asioita silmästä silmään. Verkatehdas on kiistatta Hämeenlinnalle suuri mahdollisuus tulevaisuudessa, mutta tällä erää kunnallisia luottamushenkilöitä hermostuttaa aivan ymmärrettävästikin rakennuskustannusten nousu.

Kokonaisuutena on kuitenkin huomattavaa, että Hämeenlinnan valtuusto seisoo kiitettävän yksimielisesti Verkatehdasta koskevien päätösten takana. Toisin sanoen kiusallisestakin tilanteesta huolimatta rivit pysyvät järjestyksessä. Päättäjillä on tiukassa paikassa ryhtiä.

Toinen selitys suoraselkäisyydelle on se, että päätökset Verkatehtaan rakentamisesta tehtiin Hämeenlinnassa lähes yksimielisesti. Tämä on hyvä muistaa. Rintamakarkuruudelle ei ole tosiasiassa edes tilaa eikä tilausta. Lähtökohta on silloin rohkaiseva ja terve, kun kaupungin korkein johto seisoo tärkeän hankkeen takana.

Valtuuston maltilliseksi laskettavassa keskustelussa muistutettiin aivan oikein, että keskeisintä on rakentaa Verkatehtaasta mahdollisimman hyvä, toimiva ja ihmisiä kutsuva kokonaisuus. Vanhan purkaminen ja rakentaminen uudelleen pitää sisällään aina yllätyksiä, mikä vanha tosiasia pitää paikkansa myös Verkatehtaan kohdalla.

Saattaa tietysti olla, että Verkatehtaan kustannusarvioita laskettaessa on tehty virheitä. Peli on kuitenkin raakaa: kaupunki ei saa suunnittelijoita ja laskelmien tekijöitä virheistään, jos sellaisia on tehty, vastuuseen.

Loppujen lopuksi on jokseenkin samantekevää maksaako Verkatehdas 24,2 miljoonaa vai 28,2 miljoonaa euroa. Koska rakennustyöt ovat täydessä käynnissä eikä niitä ole mieltä keskeyttää, on katse suunnattava maaliin. Kaiken viisauden alku on nyt tehdä hartiavoimin töitä sen eteen, että maksava yleisö ottaa Verkatehtaan omakseen.

Politiikkaan kuuluu myös politikointi, mikä näkyy myös Verkatehtaassa. Erityisesti Hämeenlinnan sosiaalidemokraatit ovat edelleen suivaantuneita vihreille, koska nämä ovat kyselleet julkisuudessa hankkeen ohjausryhmän työskentelystä.

Pieni myrsky on riehunut vesilasissa. Kyllä SDP:n pitäisi tietää, mikä on vihreiden tyyli ja tapa tehdä politiikkaa. Verkatehtaan tapauksessakin vihreät pitivät suunsa kiinni niissä pöydissä, joissa he itse ovat olleet tekemässä hanketta koskevia päätöksiä ja esittivät kysymyksensä viimein julkisuudessa.

Vapaassa maassa tulee suosia keskustelua. Päätöksentekoa palvelee parhaiten suun avaaminen siellä, missä päätöksiä tehdään.

Menot