fbpx
Uutiset

Verkatehtaan alueen pysäköinninvalvonta kuuluu yhä kaupungille

Verkatehtaan alueen pysäköintikuviot saavat viikko toisensa jälkeen yhä kummallisempia käänteitä.

Verkatehtaan pysäköinninvalvonnasta vastaa yksityinen yritys, vaikka alue kuuluu julkisen pysäköinninvalvonnan piiriin. Asia on ollut molempien osapuolten tiedossa jo siinä vaiheessa, kun kilpailutukseen ryhdyttiin.

Eikö asetelmassa katsottu olevan minkäänlaista ristiriitaa, pysäköinninvalvoja ja kaupunginlakimies Miia Luukko?

-Katsoimme silloin, että vuokrasopimus mahdollisti Verkatehtaalle alueesta määräämisen, vastaa Luukko.

Hänen mukaansa Verkatehdas valitsi yksityisen valvonnan vastoin konserniohjeistusta. Lisäksi kaupungilta varoitettiin, että maksullinen pysäköinti ja valvonta voisivat aiheuttaa mielipahaa, sillä alue on ensisijaisesti tarkoitettu tapahtumakävijöille.

Keskustelua aiheesta on kuitenkin riittänyt jälkikäteen. Kaupunginlakimiehen lisäksi asiaa on pyöritellyt mielessään myös Hämeenlinnan Pysäköinti oy:n toimitusjohtaja Jarmo Kulmala, joka kertoo välittäneensä viestiä kaupungin johdolle. Kulmala katsoo, että on kaupungin johdon ja kaupunginhallituksen asia pohtia, onko tilanne oikein.

Verkatehtaan tapaus jäänee yksittäistapaukseksi, sillä kilpailutuksen jälkeen Hämeenlinnan kaupunginhallitus päätti, että kaikkien kaupunkikonsernin yhtiöiden pysäköinninvalvonta siirretään julkisen eli kaupungin pysäköinninvalvonnan alaisuuteen.

Kaupunki ei tuppaa apajille

Tekninen lautakunta päätti vuonna 2006 alueen ottamisesta julkisen pysäköinninvalvonnan piiriin. Päätöstä perusteltiin sillä, että alueella on jatkossa paljon yleisötapahtumia ja siten yleiseksi katsottavaa liikennettä. Teklan päätöstä ei ole missään vaiheessa kumottu.

Kaupunginlakimies Miia Luukko vahvistaa asian olevan näin.

Kun sopimus on nyt voimassa, ei kaupungilla voida tehdä muuta kuin todeta, että tilanne on mikä on.

-Tilanne on epäselvä ja epätyydyttävä, hän myöntää.

-Näkisin sen nyt niin, että kun Verkatehdas on päättänyt käyttävänsä yksityistä pysäköinninvalvontaa, ei julkinen valvonta sinne tuppaa millään lailla väkisin, Luukko sanoo.

Jos Verkatehtaalla päätetään kääntää kelkka ja antaa valvonta kaupungin käsiin, ottaa kaupunki Luukon mukaan tehtävän vastaan.

Aikarajoitus olisi voinut riittää

Pysäköinninvalvontakysymys muuttui Verkatehtaalla ajankohtaiseksi, kun huomattiin, että seudulla työskentelevät käyttivät aluetta työpaikkapysäköintiin. Pysäköintipaikat haluttiin saada aidosti Verkatehtaalla asioivien käyttöön.

Miia Luukon mukaan tilanne olisi todennäköisesti korjaantunut muuttamalla alue aikarajoitteisiksi kiekkopaikoiksi.

-Verkatehtaalle sanottiin (kun kilpailutusta mietittiin), että julkiselle pysäköinninvalvonnalle on tulossa lisäresursseja, kun kaksi uutta valvojaa aloitti vuoden alusta. Sanottiin myös, että jos aikarajoitetteet laitettaisiin, olisi aluetta myös helpompi valvoa.

Verkatehtaan pihasta valvontamaksun saanutta tietenkin kiinnostaa, pitääkö valvontamaksu maksaa, kun yksityinen firma kerran laputtaa alueella, jonka on kaupungin oman päätöksen mukaan katsottu kuuluvan yleisen pysäköinninvalvonnan piiriin. Kaupunginlakimiehellä ei ole kysymykseen yksinkertaista vastausta.

-Jos joku valvontamaksun alueelta saanut haluaa asian tutkia, sehän käy niin, että jättää maksun suorittamatta ja reklamoi siitä, jolloin valvontayhtiö joutuu vaatimaan sitä oikeusteitse. Käräjäoikeus viime kädessä ratkaisee asian. (HäSa)

Menot