Uutiset

Verkatehtaan lunastettava paikkansa

Verkatehtaan kulttuurikeskus sai odotetun vetäjän, ”ison kalan kotirannasta”, kuten intohimoisena lintumiehenä tunnettua Jouko Astoria on luonnehdittu.

Vastavalittu toimitusjohtaja tuntee tehtaansa jo valmiiksi läpikotaisin, kaikkine tähänastisine vaiheineen. Päähuomio työssä pitää kiinnittää tulevien karikoiden välttämiseen, siihen, miten Hämeenlinnan mitoissa aivan uudenlainen ja -mittainen laitos lunastaa paikkansa kaiken kansan keskuksena. Jouko Astorin on painettava tarvittaessa myös ronskisti jarrua.

Toivottavasti pian taivastellaan lähinnä vai sitä, miten ihmeessä kaupungissa on pärjätty ilman konserttisalia ja monia muita kulttuurikeskuksen tiloja toimintoineen. Pelkät hämeenlinnalaiset eivät edes riitä talon käyttäjäkunnaksi. Väkeä pitää houkutella runsaasti myös matkojen päästä.

Verkatehdas lähtee kilpailemaan kongressijärjestäjien sieluista kivikoville markkinoille. Varaa ei ole edes alkuhapuiluun.

Toimitusjohtaja Jouko Astor on vakavan tosiasian edessä; taloudellinen vastuu painaa ankarana. Verkatehtaasta ei saa tulla veronmaksajille liian raskasta taakkaa.

Tarjonnan on oltava hyvää ja monipuolista, ennen muuta tavallisia kansalaisia kiinnostavaa. Vain siten toiminta voi lyödä leiville myös taloudellisesti. Verkatehdas Oy:n hallituksen puheenjohtaja Olli-Pekka Heinonen puhuu kulttuurikeskuksesta elämystehtaana, jonne voi pistäytyä kuin ruokakauppaan miettimättä, näkyykö kello ja onko tukka hyvin. Oikein puhuttu!

Elitismin leima on pahinta mitä kulttuurilaitos voi päälleen saada. Sitä Verkatehtaan on vältettävä kuin ruttoa.

Jouko Astorin kumppaneineen on pystyttävä murskaamaan piintyneet ennakkoluulot, joiden mukaan raha-asiat eivät pysy kulttuuriväen hanskassa.

Hämeenlinnan kaupunginteatteri on porskuttanut viime ajat myötätuulessa. Katsojia on riittänyt, mikä kertoo lähinnä siitä, että ohjelmisto on ollut onnistunutta. Se ei paljasta kuitenkaan koko totuutta. Teatterissakin pitää kertyä tulosta, eikä yksin taiteellista, vaan myös euroissa mitattua viivan alle.

Liiankin hyvässä muistissa ovat teatterinkin taannoiset pahat talousvaikeudet, jotka kaatuivat ”yllättäen” kaupungin syliin. Verkatehtaan taloudenpidossa ei saa tulla eteen vastaavia koko kaupungin yllätyksiä.

Verkatehdas Oy on Hämeenlinnan kaupungin omistama osakeyhtiö, jonka ei tarvinnut kertoa esimerkiksi toimitusjohtajan valinnasta julkisuuteen muuta kuin ilmeisimmät asiat. Hakijoiden nimistä on yleisessä tiedossa vain yksi, valituksi tullut. Menettely täyttää lain kirjaimen, mutta jättää sijaa turhalle arvuuttelulle.

Myös kaupungin luottamushenkilöille tilanne on uusi. Heidän on osattava vaatia tietoa kaupungin osakeyhtiöistä ja pystyttävä tekemään tarvittavia johtopäätöksiä.

Yhtiöiden johdossa on muistettava nöyryys julkista työnantajaa kohtaan. Osakeyhtiömuoto ei saa muodostua esteeksi avoimelle tiedonvälitykselle, jonka tärkein tarkoitus on palvella veronmaksajien etua.

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic