fbpx
Uutiset

Verkatehtaan rakennuskulut karkasivat

Hämeenlinnan Verkatehtaan rakennustöiden kustannusarviot paukkuvat edelleen. Viime syksynä kunnallispoliitikot saivat äimisteltäväkseen konserttisalin ja elokuvakeskuksen budjettiylitykset. Rakennustöihin osoitettu noin 28 miljoonan euron määräraha ylittyi useilla sadoillatuhansilla euroilla.

Viime talvena kaupunginvaltuusto päätti Verkatehtaan C-siiven peruskorjauksen määrärahaksi 2,3 miljoonaa euroa. Rakennusta korjataan Vanajaveden opiston ja Sibelius-opiston toimitiloiksi.

Nyt Verkatehtaan kakkosvaiheen kustannusarvio on jo 3,8 miljoonaa euroa, puolitoista miljoonaa enemmän kuin vuosi sitten. Käyttäjien toiveet eivät ole kohdanneet kustannuslaskijoiden laskelmien kanssa, ero on sietämättömän suuri.

Verkatehtaan rakennuskustannukset ovat karanneet käsistä, tätä ikävää tosiasiaa kukaan ei pääse enää karkuun.

Selityksiä onnettomaan tilanteeseen on monia, pääosa jopa ymmärrettäviä. Tuskin päättäjiä on tietoisesti johdettu harhaan hyväksyttämällä heillä kustannusarvioita, joiden laatijat ovat alusta asti tienneet ne ylioptimistiksi. Sellainen olisi huonoa ja vastuutonta virkamiestyöskentelyä.

Kun vanhaa kiinteistöä korjataan, pitävän kustannuarvion laskeminen on enemmän onnea tai sattumaa kuin ammattitaitoa. Raskaassa teollisuuskäytössä ollut ja sen jälkeen muutamaan kertaan kulloistakin käyttöä varten remontoitu kiinteistö on täynnä yllätyksiä.

Verkatehdas saa osan rahoituksestaan Euroopan unionilta. Sen vuoksi aikataulut ovat tiukat, peruskorjausta on vaikeata siirtää vuosien päähän.

Viime vuosina rakennuskustannukset ovat kohonneet tuntuvasti. Rakennusalalla eletään parhaillaan suhdannehuippua, paikoin puhutaan jo ylikuumenemisesta. Tällaisessa suhdanteessa taotaan, kun rauta on kuumaa. Kun töitä on runsaasti tarjolla, urakkatarjoukset vedätetään mahdollisimman korkealle.

Hämeenlinnan kaupungille ja koko seutukunnalle Verkatehdas on tärkeä kokonaisuus. Kustannusten nousua on kuitenkin kaikin keinoin hillittävä ja tingittävä, mutta ei niin, että kokonaisuus vaarantuu. Pelkkä pintaremontti ei tule kysymykseen, sillä jo lainsäädäntö asettaa yleisö- ja työtiloille tiettyjä vaatimuksia, Muun muassa ilmastoinnin ja valaistuksen on täytettävä säädetyt normit.

Verkatehtaan peruskorjauksesta ei tule sulkaa kenenkään hattuun, tarina on murheita täynnä.

Jälkiviisauksien latelijoita varmasti riittää. Perimmäinen viisaus asuu vallan muualla kuin kaupungin virastoissa, kaupunginvaltuustossa, hallituksessa tai lautakunnissa.

Vaikeuksista huolimatta Verkatehtaan peruskorjausta ei voida enää keskeyttää. Aivan jokaista tulevien käyttäjien toivetta ei voida tässä tilanteessa millään täyttää, mutta niihin voidaan varmasti palata jälkikäteen.

Kansalais- ja musiikkiopisto saavat ensi vuonna kuitenkin paremmat tilat, missä ne ovat tähän asti toimineet.

Menot