Uutiset

Verkatehtaasta pitää puhua

Hämeenlinnassa on varmasti paljon meitä, jotka odottavat kieli pitkällä elokuuta 2007, jolloin Verkatehtaan uudisrakennus kaikkine herkkuineen on valmis.

Mistä hankkeesta tässä kaupungissa on puhuttu yhtä paljon ja mihin hankkeeseen on pantu yhtä paljon toiveita? Verkatehdas nostaa meidät kokous- ja kulttuurikaupunkina vähintäänkin Tampereen tasolle.

Niin paljon odotuksia Verkatehtaaseen on ladattu, ettei käy kateeksi sen johtajaa Jouko Astoria. Sillä tuskinpa Verkatehdas kaikkine kokous- ja kulttuuritiloineen on varattu täyteen elokuusta 2007 alkaen.

Uuden kokouspaikan pitää tehdä itseään tykö kokousjärjestäjien keskuudessa. Sitä tehdään jo nyt, mutta kuten Jouko Astorkin tunnustaa, paljon vakuuttavampaa on esitellä valmista tilaa.

Ei ole odotettavissa, että Verkatehdas rupeaisi heti tuottamaan voittoa. Siitä on kokemusta vaikkapa Kulttuuritukusta, jota Verkatehtaan organisaatio myy.

Astorin mukaan Kulttuuritukku pyörisi mukavasti omillaan, jos vuodessa ei olisi lainkaan tammi- ja helmikuuta. Kesä-heinäkuunkin kanssa on vähän niin ja näin. Sen sijaan tarvitaan viisi toukokuuta ja seitsemän marraskuuta.

Uuden konsertti- ja kokoussalin käyttöpäivien pitäisi vuosittain nousta 140:een, jotta se pyörisi omillaan. Se vaikuttaa realistiselta saavuttaa.

Hämeenlinnalla on mahdollisuutensa. Kaupungin sijainti on tosi hyvä ulkomaisiakin kokouksia ajatellen. Lentokentältä ajaa tuskin sen pitempään Hämeenlinnaan kuin Helsinkiin.

Astorin mukaan tärkeintä ovat kuitenkin toimivat tilat ja asiantunteva henkilökunta. Ne ovat asioita, joista tieto kulkee viidakkorummulla, vaikka kuinka tehtäisiin maksullista mainontaa. Ottaa aikansa, ennen kuin uusi kokouspaikka lyö itsensä läpi.

Puolessa vuodessa Verkatehtaan kustannusarvio on kasvanut 24 miljoonasta 28 miljoonaan euroon. Ei ihme, että kaupunginhallituksen puheenjohtaja Erkki Niemistöllä (sd.) on pupu pöksyssä. Hän syyttää kaupunginhallituksen jäsentä Kirsi Ojansuuta (vihr.) eduskuntavaaleihin tähtäävästä politikoinnista, kun tämä kyseli rakennushankkeen ohjauksen perään julkisuudessa eli Hämeen Sanomissa.

Niemistö jatkaa keskustelua Viikko-Hämeessä ja syyttelee kyselijöitä jälkiviisaudesta, harhaanjohtamisesta ja väärän tiedon levittämisestä.

Niemistön voimallinen ulostulo saattaa kääntyä esimerkiksi Ojansuun potentiaalisessa äänestäjäkunnassa meriitiksi, jolla uudelleenvalinta eduskuntaan helpottuu.

Korkeasuhdanteen aikaan rakennettaessa kustannukset helposti nousevat yli arvioiden. Toisaalta Verkatehdas on pakko rakentaa nyt, koska EU-tukea oli tarjolla vain vuoteen 2007 saakka. Tämä on ainutkertainen mahdollisuus saada Verkatehtaan tapainen toimintakeskus Hämeenlinnaan. Jotain siitä pitää maksaakin.

Kymmenen vuoden päästä meillä on toimiva talo, jonka hintaa kukaan ei muista. Pitää siitä kuitenkin saada puhua myös nyt.

Päivän lehti

28.11.2020

Fingerpori

comic