Uutiset

Verkatehtaasta tuli ahnas käenpoika

Hämeenlinnan vanhaan verkatehtaaseen rakennettavan kulttuurikeskuksen rakennuskustannukset ovat paisuneet paisumistaan. Kun kunnianhimoista suunnitelmaa kokous- ja konserttitiloista viitisen vuotta sitten käynnistettiin, kustannusarvioksi oli laskettu runsaat kymmenen miljoonaa euroa. Tuolloin päätöksentekoon rohkaisi tieto runsaskätisestä EU-tuesta.

Matkan varrella suunnitelmat laajenivat ja samalla kallistuivat, koska kaupungin päättäjät näkivät viisaaksi rakennuttaa toimivan kokonaisuuden. Tällä hetkellä Verkatehtaan kustannusarvio on jo 28, 2 miljoonaa euroa, josta EU-tukea 5,6 ja kansallista tukea 3,4 miljoonaa euroa. Loppusumma on paisunut liki kolminkertaiseksi alkuperäisistä laskelmista eikä kukaan voi vieläkään varmasti sanoa, että uusinkaan arvio pitää.

Verkatehdas-suunnitelman toteutuksessa on matkan varrella ilmaantunut lukuisia mutkia. Kun vanhaa korjataan, on aina syytä varautua lisäkustannuksia aiheuttaviin yllätyksiin.

Kiinteistön teollisuuskäytön aikana saastunut maaperä on ollut puhdistettava ja sähkönjakelulaitteistojen uusimiset ovat töitä, joihin on ollut pakko ryhtyä. Nyt esitetyssä kustannusarvioissa ei ole huomioitu hankittavia kalusteita eikä nykyisen sosiaalialan oppilaitoksen tilojen muutostöitä.

Kustannukset ovat kohonneet, mutta eivät ne ole karanneet täysin hallitsemattomasti päättäjien käsistä.

Lisätöiden ohella niitä on lisännyt myös rakennusalan suhdannetilanne. Rakentaminen on vilkasta, urakoitsijat takovat kun rauta on kuumaa. Tämä näkyy urakkatarjousten loppusummissa. Kun töitä on runsaasti ja varaa jopa valita mieluisat kohteet, rakennusliikkeet hinnoittelevat työnsä sen mukaisesti.

Myös tavanomainen käytäntö EU-rahoituksen rajaamisesta tiettyihin vuosiin on rakentajien tiedossa. EU-tuen määräaikaisuus sitoo kaupungin teettämään urakat sen mukaisesti. Tällainen menettely saattaa nostaa urakkahintoja.

Pettymys koettiin myös ulkopuolisen rahoituksen järjestelyissä. Yrityksiä ei saatu mukaan. Lopulta kaupungin omistama kiinteistöyhtiö valjastettiin hätiin, mutta sekin tarvitsi kaupungin omavelkaisen takauksen rahoitusosuudelleen.

Verkatehdas ei valitettavasti kirkasta kaupungin kuvaa osaavana rakennuttajana. Silti on tarpeetonta etsiä mitään yksittäistä virhettä saati virheellistä menettelyä. Kaupungin poliittiset päättäjät ovat hyväksyneet virkamiesten esitykset ensimmäisiä suunnitelmia laajemmasta ja samalla kalliimmasta kokonaisuudesta.

Verkatehtaan rakennustyötä ei voida enää keskeyttää eikä hyväksyttyjä suunnitelmia keventää tai edes jaksottaa tuleville vuosille. Kaupungin on vastattava huutonsa ja saatettava työt valmiiksi, vaikka kritiikittä se ei missään tapauksessa onnistu.

Tuskaa voi aikanaan lientää se, että Verkatehdas valmistuttuaan täyttää sille asetetut odotukset ja sen taloudellinen tulos vastaa tavoitteita.

Päivän lehti

18.9.2020

Fingerpori

comic