Kolumnit Uutiset

Verkkoviha ei kerro koko totuutta

Julkinen keskustelu vihapuheista verkossa johtaa helposti harhateille. Usein väitetään, että verkon ylikärjekäs keskustelu esimerkiksi maahanmuutosta kertoisi rasismin voimistumisesta Suomessa.

Näin ei kuitenkaan välttämättä ole. Laajemmat tutkimukset kertovat päinvastaista: suomalaiset suhtautuvat jopa aikaisempaa suopeammin monikulttuurisuuteen ja maassamme asuviin ulkomaalaisiin.

Vihapuheita verkossa levittävä ryhmä on pieni, mutta tavattoman aktiivinen ja aggressiivinen.

Sama henkilö voi levittää vihaisia viestejään monilla eri nimimerkeillä monille keskustelupalstoille.

Tyypillistä vihapuhekeskusteluille on muiden kirjoittajien provosointi. Viha ja vimma kiihtyvät kirjoitusketjussa ja saavat joskus sairaita ja lainvastaisia muotoja.

Tyypillistä tällaiselle kirjoittelulle on anonyyminä esiintyminen. Läheskään kaikki keskustelupalstojen pitäjät eivät edellytä edes kirjautumista saati, että vaadittaisiin kirjoittajien henkilötietoja.

Näillä keskustelupastoilla ei myöskään ole ennakkotarkistusta, vaan keskustelupalstan lukijat voivat ilmoittaa asiattomista viesteistä.

Hämeen Sanomat edellyttää verkkokeskustelijalta kirjautumista, kuten monet muutkin lehtitalot. Muutamat lehdet julkaisevat vain omalla nimellä varustettuja mielipiteitä niin verkossa kuin printtilehdessä.

Viihdetaiteilijoihin, poliittisiin päättäjiin ja muuten paljon julkisuudessa oleviin ihmisiin kohdistuva verkkokommentointi ylittää usein kaikki soveliaisuuden rajat. Ulkoista olemusta räävitään surutta ja huoraksi tai homoksi haukkuminen on yleistä.

Kuole kurja tai tapa itsesi -kehotuksetkaan eivät ole harvinaisia. Jotkut voivat ohittaa tällaiset viestit olankohautuksella, mutta joillekin ne aiheuttavat mielipahaa, stressiä ja saattavat muuttaa jopa käyttäytymistä; välttelyä kävellä pimeillä kaduilla ja niin edelleen.

Vaikka kysymys onkin suhteellisen pienestä vihakirjoittajien joukosta, eikä heillä ole todellisia aikeita vahingoittaa fyysisesti ketään, ei kirjoitusten vaikutusta yhteiskunnalliseen ilmapiiriin pidä kokonaan ohittaa.

Kirjoitukset aiheuttavat tuhansille ihmisille mielipahaa ja etenkin arkuutta oman mielipiteensä esittämiseen. Esimerkiksi maahanmuuton tai paikkakunnalle tulevan pakolaiskeskuksen puolustaminen julkisesti, vaikkapa lehden palstoilla, voi aiheuttaa nettiraivon, joka tukkii verkot ja kaataa palvelimet.

Vihakirjoitusten kirjoittajista tiedetään vähän, koska he esiintyvät pääsääntöisesti anonyymisti.

Poliisiammattikorkeakoulun opettaja, psykologi Jari Hyyti arvioi, että kirjoittajien taustalla on pitkäaikaista tyytymättömyyttä, jota puretaan kirjoituksiin. Mitään asiaa nämä kirjoittajat eivät hänen mielestään aja.

Kirjoituksiin purettavassa vihassa on samoja aineksia kuin rasismin synnyssä eli löydetään joku ryhmä tai henkilö, jota voidaan omasta pahasta olosta syyttää ja arvostella.

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic