fbpx
Uutiset

Veroalesta piirtyi liian ruusuinen kuva

Ruuan arvonlisäveron laskusta on tullut Suomessa melkein politiikan ikuisuusaihe. Veroalesta on tehty jatkuvasti esityksiä, jotka on kerta toisensa jälkeen ammuttu alas.

Erityisen innokkaasti asiasta on puhunut keskusta. Puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Timo Kalli vaati jo nyt veron laskua vaalien jälkeen koottavan hallituksen ohjelmaan.

Maanantaina julkistettu tutkimus ottaa poikkeuksellisen väkevästi kantaa ruuan arvonlisäveron keventämisen puolesta. Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen, Pellervon taloudellisen tutkimuslaitoksen sekä Turun yliopiston taloustieteen laitoksen selvitys ei jätä poliitikoille yhtään pelivaraa.

Laajapohjaisen tutkimuksen mukaan ruuan arvonlisäveron laskusta seuraa niin paljon hyvää ja kaunista, että asiassa tulisi tehdä ainoa mahdollinen ratkaisu aivan heti.

Tutkimus vakuuttaa, että ruuan veroale tasaa tuloja oikeudenmukaisemmin kuin yleinen, kaikkia tuloluokkia koskeva ansioverotulojen kevennys. Veron pudottamisesta nykyisestä 17 prosentista viidellä prosenttiyksiköllä 12 prosenttiin hyötyisivät suhteellisesti eniten pienituloiset.

Veroale olisi piristysruiske, joka poikisi lisää työtä ja työpaikkoja. Kun työttömyys vähenisi, valtio olisi menettämässä vuosittaisia verotuloja ainoastaan 300 miljoonaa euroa.

Tutkimuksen punainen lanka on ajatus ruuan hinnan halpenemisesta. Jos veroale siirtyisi ilman välistävetoja kuluttajahintoihin, suomalaisten kaupasta ostama ruoka halpenisi 4,3 prosenttia. Laskelmien mukaan näin ei tapahtuisi, mutta kuluttajahinta laskisi kuitenkin 3,4 prosenttia.

Tämänkin tutkimuksen kohdalla on tehtävä yksinkertainen peruskysymys: pitävätkö laskelmat paikkansa?

Kysymys on oletuksiin ja teorioihin nojaava laskelma, jota ei voi osoittaa varmasti sen paremmin oikeaksi kuin vääräksi. Lopputulos on tyly: laskelmien oikeellisuus voidaan testata vain elävässä elämässä ruuan arvonlisäveroa keventämällä.

Testaamisessa on kiistattomat riskit. Mikäli ruuan arvonlisäveroa lasketaan 12 prosenttiin, on veron hilaamisesta takaisin 17 prosenttiin aivan turha edes keskustella, olipa veroalella aivan millaisia seuraamuksia hyvänsä.

Pahimmassa tapauksessa ruuan hinta ei laske ja valtio menettää satoja miljoonia euroja verotuloja. Kukaan tuskin edes kuvittelee, että ruuan tuottajat hyötyisivät veroalesta. Jos ruuan hinta pysyy nykyisellä tasolla, veromiljoonat ovat suoranaista valtion tukea kaupalle.

Elintarviketeollisuus ja kauppa soittavat torvea ruuan veroalelle. Totta kai, sillä niillä ole ratkaisussa pelkästään voitettavaa.

Vatt-vetoisessa tutkimuksessa on pantu vastakkain ruuan arvonlisäveron lasku ja yleinen palkkatulojen verokevennys. Miksi esillä on vain kaksi vaihtoehtoa? Ratkaisu on outo, lähes tarkoitushakuinen. Tutkimus sivuuttaa myös sen tosiasian, että ansiotyön veroale kannustaa ahkeroimaan, tekemään työtä.

Elintarviketeollisuus ja kauppa soittavat torvea ruuan veroalelle.

Menot