Uutiset

Veroasioissa matkataan pian Riihimäeltä Hämeenlinnaan tai Järvenpäähän

Riihimäen verotoimisto suljetaan alkuvuodesta 2012. Toimiston työntekijämäärä laski alle verohallinnon määrittelemän kymmenen hengen, joka on johtanut toimipisteen toimintaedellytysten arviointiin. Sulkeminen liittyy myös verohallinnon suunnittelemaan Hämeenlinnan ja Tampereen verotoimistojen yhdistämiseen.

Sisä-Suomen verovirastossa suunnitellaan Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan verotoimistojen yhdistämistä uudeksi Sisä-Suomen verotoimistoksi. Yhdistäminen tapahtuisi ensi vuoden alusta. Hämeenlinnaan on tarkoitus jäädä täyden palvelun toimipaikka, joka palvelisi niin henkilö- kuin yritysasiakkaitakin.

– Veroasioissa voi käyttää minkä tahansa verotoimiston palveluja. Riihimäkeläiset voivat matkata yhtä hyvin Järvenpäähän kuin Hämeenlinnaan. Hämeenlinnan alueelta saa kaikki palvelut. Tavoitteemme on, että erityisosaamista vaativia tehtäviä tehdään jatkossakin niin Tampereen kuin Hämeenlinnankin toimipaikoissa. Keskittäminen vahvistaa osaamista toimipaikoissa, korostaa Kanta-Hämeen verotoimiston verojohtaja Sirkku Mäkelä.

Hämeenlinnan noin 60 työntekijän toimipaikan toiminta ei ole uhattuna lähitulevaisuudessa.

Kahden verotoimiston yhdistäminen on osa verohallinnon laajempaa toimipisteverkoston tarkastelua, jossa toimipisteitä vähennetään ja toimintoja keskitetään koko valtakunnassa. Kokonaisuuden tarkastelu ja verkoston lopullinen laajuus on toistaiseksi kesken. Henkilöstön ja samalla toimipisteiden määrä vähenee, kun verohallinto supistaa vuosittain verotoimistoille jakamaansa henkilökunnan määrää.


Forssankin tulevaisuus uhattuna

– Ohjeiden mukaan alle 10 hengen toimipisteiden toimintaedellytykset tutkitaan ja päätökset tehdään kunkin toimipisteen kohdalla sen erityispiirteet huomioiden. Henkilöstön määrän vähentäminen on meillä johtanut siihen, ettei uusia henkilöitä ole voitu palkata useampaan vuoteen. Nyt lakkautus näyttää toteutuvan Riihimäen toimistossa, mutta myös muut toimipisteet tulevat tarkasteltaviksi, kun henkilöstön määrä saavuttaa tuon kymmenen hengen rajan, toteaa Sirkku Mäkelä.

Esimerkiksi Forssa on uhanalainen jo vuonna 2015.

Pienten toimistojen ovet suljetaan, kun pienellä henkilöstöllä ei enää pystytä antamaan asiakkaille täyttä palvelua. Riihimäellä ei enää ole hoidettu yritysverotusta, lahja- ja perintöveroasioita eikä maa- ja metsätalouden verotusta. Toisaalta myös henkilökunnan turvallisuus vaarantuu erityisesti kesäaikaan. Riihimäen toimipiste on myös jo pitempään toiminut ilman omaa toimistopäällikköä.

Tällä hetkellä Kanta-Hämeen ja Pirkanmaan maakuntien alueella toimii kaksi verotoimistoa, toinen Hämeenlinnassa toinen Tampereella. Yhdistyvien verotoimistojen hallinnollinen pääpaikka olisi Tampere. Uudella Sisä-Suomen verotoimistolla olisi toimipisteet Akaassa, Forssassa, Ikaalisissa, Mänttä-Vilppulassa ja Sastamalassa.

Kanta-Hämeen verotoimiston toimialueeseen kuuluu 11 kuntaa ja 175 000 asukasta. Pirkanmaan verotoimiston alueella on 22 kuntaa ja 488 000 asukasta. Yhdistettävissä verotoimistoissa työskentelevät 310 työntekijää säilyttävät kaikki työpaikkansa verotoimistojen toimintojen uudelleenjärjestelyssä.

Uudistusta valmisteleva työryhmä saa raporttinsa valmiiksi syyskuun lopulla, jonka jälkeen maakuntaliitot neuvottelevat tilanteesta ja kunnat antavat lausuntonsa yhdistämisestä.(HäSa)