fbpx
Uutiset

Veroja kannattaa vertailla

Verotus kevenee, mutta palkansaaja etsii turhaan isoja lukuja tilinauhansa viimeiseltä sarakkeelta. Kulutettavaa tai säästettävää jää noin suunnilleen sama tuttu eurojono aina vain. Eikä vika ole palkanlaskijassa.

Valtion vero on totta kyllä keventynyt, mutta samaan aikaan pussille on hivuttauduttu nostamalla eläke- ja sairausvakuutusmaksuja. Kun kunnat talousahdingossaan vielä nostavat kunnallisveron prosenttia, ei veronmaksaja pääse keräilemään säästöpossuunsa isoja kolikkokekoja pahan päivän varalle.

Veronmaksajain Keskusliiton Taloustaito-lehden helmikuun numerossa herätellään väkeä vertailemaan kuntien veroprosenttien vaikutuksia palkasta perittyn veron suuruuteen. Moni kunnan- ja kaupunginjohtaja vakuuttaa mielellään lasten päivähoitotilanteen ja koulujen sekä vanhustenhuollon painavan, kun perhe etsii uutta kotikuntaa. Palvelut vaikuttavat valintaan, mutta perheen pitäisi ottaa valinnassaan huomioon verotus eli kunnan kustannustehokkuus. Paljonko palveluista joutuu maksamaan veroina?

Ei ole sama missä kunnassa asuu. Vuotuinen kunnalle maksettava vero vaihtelee melkoisesti. Taloustaito vertaa 17 veroprosentin Saloa 20 prosentin Pohjan kuntaan. Kuukaudessa 2 500 euroa ansaitseva maksaa Salossa 770 euroa vuodessa enemmän veroa kuin Pohjan kunnassa. Jos tuloa on 5 000 euroa kuussa ero nousee jo 1 690 euroon vuodessa. Ison laajakuvateeveen verran..

Hämeenlinnassa verotetaan 18, Riihimäellä 18,5, Lopella 18,75 ja Hausjärvellä jo 19,5 prosentin mukaan.

Ei siis ole kovinkaan suuri ihme, että veronmaksajat ovat alkaneet etsiä keinoja keventää itse verotaakkaansa – eroamalla kirkosta. Seurakuntienkin perimä vero kartuttaa yleensä prosentin tai jopa lähemmäs kaksi kokonaisverotusta. Alkaa olla muodikasta liittyä hetkellisesti kirkkoon kasteen, rippijuhlan tai häiden ajaksi.

Veroilmoitus tehdään tänä vuonna vasta huhtikuun lopulla kotitalouksissa. Kaikki saavat nyt ensi kertaa esitäytetyn veroilmoituksen. Verottaja on saanut tietoja työnantajien lisäksi pankeilta, vakuutusyhtiöiltä ja Kansaneläkelaitokselta. Tiedot on syytä tarkistaa, sillä ainakin Veronmaksajain Keskusliiton mukaan esitäytetyistä lomakkeista noin puolessa on virheitä.

Lomakkeilta puuttuvat ainakin työmatkavähennykset, kotitalousvähennykset ja tiedot vuokra- tai osakemyyntituloista. Veroilmoituksesta ei siis pääsekään kuin koira veräjästä. Jos ilmoituksen sujauttaa puolihuolimattomasti palautuskuoreen ja luottaa verovirkailijoiden tekevän parhaansa, menettää helposti euron poikineen. Huolellinen ilmoituksen tarkistaja varmistaa, etteivät vuoden mittaan tienatut eurot turhaan päädy valtion tai kustannustehokkaan kuntatalouden ylimääräiseksi tueksi.

anu.kankaansydan-lahtinen@hameensanomat.fi

Menot