Uutiset

Verokertymästä vääriä odotuksia

Kiire näkyy ensi vuoden budjetin laadinnassa. Esimerkiksi välillisten verojen korotusten kokonaisvaikutuksia ei ole tutkittu lainkaan. Siltä se ainakin näyttää.

Otetaan esimerkiksi alkoholivero. Sitä laskettiin seitsemän vuotta sitten siksi, ettei matkustajatuonti räjähtäisi käsiin Viron liityttyä Euroopan Unioniin.

Aina, kun viinaveroa on nostettu, on matkustajatuonti kasvanut ja ravintolamyynti laskenut.

Nyt kun tehdään reipas korotus, Viron ja Suomen viinojen hintasuhde venyy entisestään naapurimaan eduksi. Sukulaiskansa kiittää, verot jäävät kertymättä ja kapakoista kaikkoaa väki. Se mikä korotuksesta kertyy, hupenee kotimaan myynnin ja työpaikkojen vähenemiseen.

Karkkivero tuppaa tekemään saman: kahden lakupötkön sijaan ostetaankin yksi, jolloin myynti ja väki makeistehtaalta vähenevät.

Luetteloa voisi jatkaa pitkään.

Lehti-ihmisiä taas pelottaa tilauksiin tuleva yhdeksän prosentin arvonlisävero. Perinteiset sanomalehdet ovat laskevine levikkeineen ja nopeasti nousevine kustannuksineen kovien kustannuspaineiden alla.

Tilanne on vähän kuin harakalla tervatulla katolla. Jos arvonlisäveron lisää normaalien inflaatiokorotusten päälle, romahtavat levikit. Jos ottaa veron omaan piikkinsä, romahtaa tulos.

Asiantuntija-arvioiden mukaan alalta voi lähivuosina hävitä jopa 3 000 työpaikkaa. Kun laskee mukaan kerrannaisvaikutukset painotoimintaan, jakeluun ja palveluihin päästään eurolukuun, joka on lähellä sitä summaa, jonka valtiovarainministeriö ilmoittaa lehtien tilausmaksujen verotuksella keräävänsä.

SDP ja Vasemmistoliitto pitivät jopa hallitukseen osallistumisen kynnyksenä sitä, ettei arvonlisäveroa nosteta, koska se on tasavero.

Mitä muuta ovat energiaverot, valmisteverot, viinaverot ja kunnallisverot? Kaikki ne nousevat, jos hallituksen budjettiesitys menee sellaisenaan läpi.

Kunnallisveroja on pakko nostaa, koska hallitus leikkaa kuntien valtionosuuksia 631 miljoonaa jo ensi vuonna. Tuollaista summaa ei säästämällä koota. Hyvin monessa kunnassa on pakko nostaa kunnallisveroprosenttia äärimmäiselle kipurajalle.

Valtion on kerättävä lisää tuloja veronkorotuksilla ja leikattava menoja. Siitä kaikki ovat yksimielisiä. Mutta on hölmöläisen peiton jatkamista, jos veronkorotus vähentää tuloja toisaalla.

Sixpack-hallituksen kokoaminen kesti tuskastuttavan pitkään. Se pani hutiloimaan budjetin teossa. Niin ikään persujen pelko näkyy lopputuloksessa. Kun hätä on suuri ja tulevaisuus usvan peitossa, pitäisi päättäjien pysyä pelottomina ja tehdä maan kannalta parhaat ratkaisut.

Sen kansakin siunaa. Epävarmuutta ja johtajuuden puutetta kansa sietää huonosti etenkin ankeina aikoina.

Päivän lehti

4.12.2020

Fingerpori

comic