Uutiset

Verokeskustelua ohi maalin

Kun
poliitikkojen puheita kärjistää, on valtiontalouden lähivuosien kymmenen miljardin euron aukon paikkaamiseksi keksitty jo tehokas ja helppo keino. Aukon tukkii pääomatulojen verotuksen kiristäminen.

Tällä hetkellä pääomatulojen veroprosentti on 28. Kuinka paljon vaalien jälkeinen hallitus prosenttia nostaa, se on ratkaisematta. Poissa laskuista on – ainakin tällä hetkellä – mahdollisuus, että veroruuvi ei kiristyisi.

Pääomatulojen verotusta haluavat kiristää kaikki johtavat puolueet. Kokoomuksen Jyrki Katainen on valmis ratkaisuun sekä valtion verotulojen lisäämiseksi että oikeudenmukaisuuden turvaamiseksi.

Keskusta on samoilla linjoilla, SDP ajaa prosentiksi 30:tä ja se haluaa myös verosta progressiivisen. Vihreille korotus käy, varsinkin vasemmistoliitolle ja myös jo hallitusovea kolkuttaville perussuomalaisille.

Pääministeri Mari Kiviniemi (kesk.) jarruttelee verokeskustelua siksi, että hänen mielestään nyt luodaan kuvaa, jonka mukaan maan ongelmat ratkaistaan pääomatuloon kajoamalla.

Pääministeri on enemmän kuin oikeilla jäljillä, sillä valtion tulojen ja menojen tasapainottajana pääomatulojen verotuksen kiristämisellä on suuriin sanoihin verrattuna perin vähäinen vaikutus.

Puheissa tahtipuikkoa haluaakin heiluttaa SDP. Pääomatulot ovat niin puoluejohtaja Jutta Urpilaisen kuin eduskuntaryhmän puheenjohtajan Eero Heinäluoman tähtäimessä.

Tästä on kysymys: kuinka paljon valtiolle on kerättävissä lisää tuloja pääomatulojen verotusta tiukentamalla?

Valtiovarainministeriön virkamiesten laskuissa veron kiristäminen yhdellä prosenttiyksiköllä imuroisi valtion kassaan lisää rahaa 60 miljoonaa euroa. SDP:n kaksi prosenttiyksikköä lisäisi valtion tuloja näin 120 miljoonaa euroa.

Laskelma on osittain teoriaa. Jos kaikenlainen verosuunnittelu lisääntyisi, summa jäisi oletettua pienemmäksi, hurja talouskasvu puolestaan sitä kasvattaisi.

Urpilaisen ja Heinäluoman laskelmissa pääomatulojen kiristys kartuttaisi valtion tuloja 500 miljoonaa euroa. Valtiovarainministeriön ja SDP:n arvioissa onkin huikean iso ero.

Eroa selittää se, että SDP haluaa verosta progressiivisen. Mitä periaate ”kovista tuloista enemmän prosenteissa veroa” tässä tapauksessa tarkoittaa, sitä sosiaalidemokraatit eivät toistaiseksi ole paljastaneet.

Jotta tavoite 500 miljoonan euron verokertymästä toteutuisi, verotettaisiin suurimpia pääomatulojen saajia äärimmäisen kovalla kädellä.

Ja vaikka näin tehtäisiinkin, päämäärä ei toteutuisi yksinkertaisesti siksi, että pääomatulojen raskaassa sarjassa on aivan liian vähän verotettavia.

Kymmenen miljardin euron mustaa aukkoa ei voi täyttää verotuksen keinoilla. Valtion menoja on leikattava, maksuja korotettava ja lisää lainaa otettava.

Päivän lehti

6.6.2020