Uutiset

Verolinja liikaa uskon varassa

Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) otti askeleen kohti talouden kylmiä tosiasioita esityksessään valtion ensi vuoden tulo- ja menoarvioksi. Urpilainen on heräämässä ymmärtämään, että hän on nyt ensisijaisesti raha-asioista vastaan ministeri ja vasta toissijaisesti SDP:n puoluejohtaja.

Esitys ei voi olla yllätys, sillä se toteuttaa tuoreen pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) hallituksen ohjelman linjauksia. Verotus kiristyy, tämä seikka koskettaa eniten arkea elävää kansalaista.

Verotuksella on budjetissa keskeinen rooli: lisää rahaa keräämällä valtio yrittää saada tulot ja menot tasapainoon. Esityksessä menojen leikkauksia on suunnilleen saman verran – noin 1,1 miljardia euroa – kuin verotuksella on tarkoitus imuroida lisää rahaa valtion kassaan.

Urpilaisen voimat uupuivat kesken. Yritys on tyydyttävä, mutta näillä leikkauksilla menoja on tuloja enemmän. Näillä suunnitelmilla valtio velkaantuu edelleen lisää.

Budjetin verolinja lepää liikaa uskon varassa. Valtio ei kerää välttämättä ollenkaan niin paljon euroja kuin kuvitellaan polttoaineen, alkoholin ja tupakan verotusta tiukentamalla.

Jos ihmisen ajavat nykyistä vähemmän omilla autoilla, polttoaineen verotuotto voi jopa laskea. Alkoholin kulutuksessa on sama mahdollisuus – ja myös sauma ostaa halvempia tuotteita.

Alkoholin ja tupakan ympärillä leijuu myös tuonnin kasvun uhka. Jos viina kallistuu riittävän paljon spriin salakuljetus saattaa merkittävästikin lisääntyä.

SDP:llä oli vaalien alla suuria toiveita pääomatulon kiristyksen hedelmistä. Lisää tuottoa Urpilainen hakee esittämällä veroon kahden prosenttiyksikön tiukennusta hallitusohjelman mukaisesti.

Missä mahtavat olla pääomaveron lisätuotot ensi vuonna? Pörssiyhtiöiden tuloskunto on laskussa, mikä tietänee osinkojen kutistumista. Veron kiristys lisää myös verosuunnittelua, missä päämääränä on aina verojen minimointi.

Kun budjettiesityksen verolinjan summaa yhteen, voi vain kysyä, miksi sosiaalidemokraatit vastustivat jyrkästi arvonlisäveron tiukennusta 1-2 yksiköllä?

Veroruuvin tiukennus on aina tiukka paikka, mutta arvonlisäverotuksen rukkaukselle oli olemassa kestävä perusta: tiukennus olisi vääjäämättä kasvattanut valtion tuloja.

SDP vastusti arvonlisäveroon kajoamista, koska puolue haluaa estää verotuksen kehittymisen kohti tasaveroa. Tällä hetkellä valtion verotuotoista noin 90 prosenttia kertyy tasaveroista ja Urpilaisen esitys vieläpä vie maata kohti tasaveroa.

SDP:n puheet eivät ole jalostumassa teoiksi.

Myös työn verotus kiristyy, vaikka hallitus muuta esittää. Pelkästään kuntien kurittaminen tietää tätä, koska kunnat kiristävät kuntaveroa, kun valtion rahahanaa suljetaan.