Kolumnit Uutiset

Veronkiertäjien valkopesu epäonnistui

Pikku yritysjohtaja ja pikku pankkiiri ovat sydänystäviä, ja kun on ystäviä, ei tarvitse pelätä mitään – ei edes verottajaa.

Eräänä päivänä he päättävät viedä rahansa kauas pois, unelmiensa veroparatiisiin, Panamaan.

Oi ihana Panama!

Panaman paljastusten jälkeen en malta olla palaamatta viimesyksyiseen hallituksen esitykseen veronkiertäjien määräaikaisesta armahduslaista.

Sen ajoitus ja erityisesti koko hankkeen kiirehtiminen näyttävät nimittäin tämän viikon paljastusten valossa entistäkin oudommilta.

Lakihan olisi sallinut veroparatiisiin kätkettyjen varojen ilmoittamisen ilman pelkoa tuomiosta. Maksuun määrättävistä veroista olisi puolestaan annettu paljousalennusta.

Vaikka verotus on Suomessa muuten julkista, olisi nämä armahduslakiin perustuvat päätökset haluttu salata kokonaan.

Samaan aikaan hallitus esitti myös hallintarekisterin käyttöönottoa sekä harmaan talouden tutkimisen vähentämistä.

Tietovuoto tapahtui ilmeisesti vuoden 2014 lopulla. Huhu mahdollisesti tulossa olevista paljastuksista oli siis melko varmasti liikkeellä jo viime syksynä.

Jos armahduslaki olisi hyväksytty, voisivat nyt Panaman paljastuksissa käryävät vedota siihen, että he ovat jo hoitaneet asiansa lailliseen kuntoon. Veronkiertäjät olisi näin näppärästi pesty puhtaiksi juuri viime hetkellä ennen julkisuuteen joutumista.

Kenen asialla hallitus oikein mahtoi olla näitä aivan poikkeuksellisia esityksiä tehdessään?

Valtiontalouden, oikeuden tai tavallisen keskituloisen kansalaisen puolella ei ainakaan oltu.

Ei tämä tähän pääty. Paljastusten nyt tihkuessa julkisuuteen saamme tietää vain yhden kyseenalaisen lakitoimiston asiakkaista. Panama puolestaan on vain yksi lenkki veroparatiisien pitkässä ketjussa.

Jo vuosina 2017-2018 suomalainenkin verottaja alkaa saada talletustietoja suoraan myös eräistä veroparatiisimaista. Luvassa on varmasti uusia paljastuksia.

Sinun mielestäsi he olisivat siis yhtä hyvin voineet pysyä kotona? Eikä heidän olisi tarvinnut tehdä pitkää vaivalloista matkaa?

No, mutta sitten he eivät olisi koskaan saaneet tietää, kuinka ihana tuollainen Nordean yksityispankkiirin pehmeä plyysisohva voi olla.

(Janoschin Oi ihana Panama -kirjaa mukaillen)

Päivän lehti

26.10.2020

Fingerpori

comic