Kolumnit Uutiset

Veronmaksajien rahoja veroparatiisipankkien avuksi

Puheiden ja tekojen ristiriidan huipuksi voidaan nostaa päättäjien toiminta ja tarinat veroparatiiseista.

EU-komissaari Olli Rehn nostelee tämän tästä sotakirveitä niitä vastaan. Valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) lupaa Suomeen kokousta veroparatiisien kuriin saamiseksi.

Veroparatiisien vastaista virttä veisaavat niin ikään Saksa, Ranska ja Yhdysvallat.

Mitä sitten tapahtuu? Ei yhtikäs mitään. Tai tapahtuu. Sveitsi antoi lupauksen, että pankkisalaisuutta raotetaan, jos epäillään talousrikosta. Talousrikokseksi ei kuitenkaan lasketa veronkiertoa!

Valuuttavirta veroparatiiseihin vahvistuu. Maailmanpankki arvioi, että jo puolet pankkien omaisuudesta on talletettu veroparatiiseihin. Kaikkiaan veroparatiiseissa arvellaan olevan yli 10 tuhatta miljardia euroa talletusvaroja.

Hyvän kuvan poliitikkojen neuvottomuudesta kertoo Kyproksen tapaus. Euroopan takapihalla sijaitseva saari on Euroopan rahanpesun ja veronkierron keskus. Erityisesti venäläinen mafiaraha tekee sinne pesää.

Pimeää kahisevaa saarivaltion pankkitileillä on kymmeniä miljardeja euroja.

Nyt nämä pimeän rahan kyproslaispankit ovat lirissä ja euromaat ovat rientämässä apuun. Pitää auttaa kun Kreikkaakin autetaan ja pitää turvata euroalueen vakaus.

Rahaa tarvitaan 17 miljardia euroa rikollispankkien pönkäksi. Suomen osuus on noin 300 miljoonaa.

Eikö nyt olisi tuhannen taalan paikka lyödä pöytään sellaiset rätingit, että rahaa ei tipu, jos veronkierron salliminen ja rikollisrahan suojaaminen eivät lopu?

Toive taitaa kuitenkin olla turha. Nythän ei edes keskustella tästä. Enemmänkin jäsenmaiden johtavat poliitikot puhuvat siitä, miten heillä on tiukka asenne veroparatiiseihin.

Näin vakuuttaa myös valtiovarainministerimme Jutta Urpilainen.

Äänestäjille on kuitenkin vaikea selittää samanaikaisesti Kyproksen tukemista ja veroparatiisien vastustamista.

Rivikansalaisen kaaliin ei yhtälö mahdu.

Veronkierron kasvu vauhditti merkittävällä tavalla talouskriisin puhkeamista vuonna 2008 syksyllä. Veronkierrosta aiheutuu vuosittain noin 300 miljardin euron tappiot veronmaksajille.

Tuollaisten haittojen ja rahanmenetysten takia luulisi, että poliittista tahtoa veroparatiiseja kuristaviin päätöksiin löytyisi hetkessä.

Luulo ei kuitenkaan ole tiedon väärti. Rahan vallan alla poliittinen päätöksentekokin taipuu. Britannian pääministeri David Cameron ei lotkauta korviaan vaatimuksille. Britannian kansantaloudesta pankkitoiminta vastaa kymmentä osaa. Pankkien etuihin, moraalittomiinkaan, ei hän halua kajota.

Muodollisesti voidaan olla tiukkana, kuten nytkin Kyproksen tapauksessa, mutta käytännön toimet jäävät.