Uutiset

Verot ovat iloinen asia

Maksan mielelläni veroja. Saatan olla mielipiteeni kanssa yksin, mutta jollain perverssillä tavalla minä vain pidän niistä palveluista, joita minunkin rahoillani pyöritetään.

Jos rehellisiä ollaan, niin minulle on aivan sama onko veroprosenttini 25 tai 35, kunhan voin olla varma, että kirjastossa on kirjoja, jalkakäytävät pysyvät käveltävässä kunnossa, työttömillä riittää rahaa elämiseen ilman rikosten tekemistä, eläkeläiset eivät kuole nälkään, poliisi valvoo turvallisuutta, koulujen opetus pysyy laadukkaana, taidemuseossa on taidetta, kehitysyhteistyöhön löytyy muutama roponen ja terveyskeskus palvelee myös kesäisin.

Haukkukaa vapaasti sosialistiksi, mutta julkiset palvelut ovat mukavia. Esimerkiksi terveydenhoidosta pitää maksaa joka tapauksessa, joko veroina tai vakuutuksina. Nyt ei ainakaan tarvitse itse vaivautua järjestämään kaikkea. Isoveli valvoo ja pitää huolta.

Poliitikotkin pitävät veroista, tosin ihan toisesta syystä. Vaalikeskustelussa on hyvä luvata ensin lisää verorahaa kuntien ja valtion palveluihin ja heti perään veronalennuksia kaikille. Kaikki ovat tyytyväisiä, eikä kukaan huomaa mitään ristiriitaa.

Suurten veronalennusten seurauksena kuukaudessa käteen jäävät pari kymppiä ovat henkilökohtaisessa taloudessa yhtä tyhjän kanssa, mutta valtion ja kuntien taloudelta ne nakertavat pohjaa pois.

Jos veroja alennetaan pitäisi niiden mukana myös vähentää julkisia palveluita. Kyse on valinnoista. Ovatko esimerkiksi halpa viina ja halvemmat autot tärkeämpiä kuin julkinen terveydenhuolto tai teiden rakentaminen?

Veronmaksajain keskusliitto käyttää itsestään korskeasti puhuttelunimeä Veronmaksajat ihan kuin 190 000 jäsenen yhdistykselle olisi annettu etuoikeus puhua kaikkien yli viiden miljoonan suomalaisen nimissä.

Veronmaksajien (nyt puhun liitosta, en meistä veronmaksajista) mielestä tärkeintä olisi verojen alentaminen hinnalla millä hyvänsä. Verot ovat suoraan saatanasta ja ne pitäisi lakkauttaa kokonaan.

Mediassa Veronmaksajien kannanotot menevät aina hyvin läpi. Miksi turhaan mennä kysymään monimutkaisista talousasioista veronmaksajalta, kun Veronmaksajien Teemu Lehtiseltä saa aina takuuvarmasti verotuksen alentamista vaativan mielipiteen. Siitähän kansan oletetaan tykkäävän.

Parasta olisi, jos kaikki nyt verorahoilla saatavat palvelut toteutettaisiin kansalaisten kukkarolle menemättä. Sen keinon kun joku keksii, niin minäkin lopetan verojen maksamisen.

Siihen asti maksan mielelläni veroja Suomeen, vaikka esimerkiksi Viron veroparatiisiin muuttamalla käteen jäisikin hieman enemmän rahaa.

Tällä hetkellä olen verotuksessa nettomaksaja, mutta koskaan ei tiedä, milloin elämä heittääkin saajaksi. Veronalennuksilla tienatut taskurahat eivät hirveästi mieltä lämmitä, jos vakavasti sairaana joutuukin nykimään sairaalan suljettua ovea.

Päivän lehti

26.1.2020