fbpx
Uutiset

Verottaja kaipaa yli miljoonaa talousrikosjutussa

Miljoonaluokan talousrikosjutun pääkäsittely alkaa tänään keskiviikkona Hämeenlinnan käräjäoikeudessa. Kysymys on lähinnä veropetoksista, jotka valmisteluistunnossa luettujen syytteiden mukaan on tehty enimmäkseen varta vasten rikoksia varten perustettujen rakennusyritysten avulla. Juttuun liittyy myös pimeätä palkanmaksua ja työttömyyskorvausten huijaamista.

Rikosvyyhden ydinjoukkoa on kymmenkunta, keskeisiä tekijöitä ovat hämeenlinnalaissyntyiset veljekset. Apuna on käytetty bulvaaneja, jotka ovat korvausta vastaan suostuneet ottamaan nimellisen vastuun joistakin yrityksistä niiden hallituksen puheenjohtajina ja toimitusjohtajina.

Syytekohtia on kaikkiaan 16. Syyttäjä vaatii rangaistuksia muun muassa rekisterimerkintärikoksista, törkeästä petoksesta, törkeistä veropetoksista ja avunannoista osaan näistä rikoksista. Päätekijät kiistävät lähes kaikki syytteet. Muuan bulvaanina toiminut perustelee kiistämistään sillä, ettei päihtymyksensä vuoksi muista monesta vuodesta mitään.


Kirjanpidot hävitettiin

Lyhyen aikaa toimineitten yritysten kirjanpidot on joko kätketty tai hävitetty ja osin jätetty kokonaan tekemättä. Asiakkailta tulleet varat on nostettu tileiltä käteisenä ja niillä on maksettu työntekijöiden palkkoja ja syytteessä olevien palkkioita. Siltä osin kuin veroja on maksettu, vääriä tietoja on annettu siten, että myynnistä on maksettu liian vähän veroa ja ostoista vähennettävä vero on ilmoitettu liian suurena.

Liiketoimintaa, rahoja ja talousvastuita on siirrelty yhtiöistä toisiin. Keskeisintä toimintaa on harjoitettu Max-yhtiöiden eri yrityksissä, joiden toimintaa jatkamaan on perustettu uusia yhtiöitä. Esimerkiksi Reilu-Rakenne oy on ollut aiemmin Max Rakenne oy. Max Laatoituksesta tuli HB Taito-Laatoitus oy ja Max-Asbest Engineeringistä Asbest Engineering oy. Myös Supaki oy, Workload oy, WWW-Henkilöstö oy, Hyvinkään Henkilöstöpalvelut oy, PTT Työ oy, TA Työ sekä muutama muu toiminnaltaan vähäinen yritys oy ovat olleet syytettyjen hallitsemia.

Esimerkiksi Hyvinkään Henkilöstöpalvelusta on verotarkastuksen mukaan maksettu ainakin noin 190 000 euroa pimeitä palkkoja.


Korvauksia ja liiketoimintakieltoja

Verottaja hakee yhteensä hiukan yli miljoonaa euroa syytetyiltä. Lisäksi heiltä vaaditaan yrityksistä saatuja palkkioita rikoshyötynä valtiolle yhteensä noin 50 000 euroa. Useimmille syytetyille vaaditaan 3-5 vuoden liiketoimintakieltoa. Valmisteluistunnossa ei vielä esitetty rangaistusvaatimuksia epäillyistä rikoksista.

Jutun toista vuotta kestänyttä tutkintaa johti Keskusrikospoliisin Turun yksikkö ja mukana olivat Hämeenlinnan ja Tampereen poliisit. Syyttäjä on ilmoittanut pääkäsittelyssä tarkentavansa valmisteluistunnossa esitettyjen korvausvaatimusten summia joiltakin osin.

Oikeuskäsittelyyn on varattu yhdeksän istuntopäivää ja yksi varapäivä. Rikollinen toiminta ajoittuu viime vuosikymmenen puolivälin tienoille muutaman vuoden ajalle. Yritykset ovat toimineet muun muassa Hämeenlinnassa, Tampereella ja Helsingissä sekä niiden ympäristössä. (HäSa)

Menot