fbpx
Uutiset

Verotuksen suunta puntarissa

Alivaltiosihteeri Martti Hetemäen verotuksen uudistamista pohtineen työryhmän raportti sai puolueilta – kokoomusta lukuun ottamatta – tylyn ja viileän vastaanoton. Raporttia kuvataan valtiovarainministeri Jyrki Kataisen ja kokoomuksen tilaustyöksi.

Arvio kokoomusväristä ei ole kokonaan tuulesta temmattu, ei varsinkaan näin vaalien alla.

Hetemäen ryhmän työtä ei kenenkään verokeskusteluun vakavasti suhtautuvan pitäisi ryhtyä nollaamaan. Nyt ollaan lähtöruudussa: virkamiehet tekivät lopulta vain työtään, poliitikkojen asia on puristaa verotusta koskevat päätökset.

Veroraportti on puutteineenkin muuta kuin puolueiden vaarallisen pinnallinen verokeskustelu. Näillä puheilla päästään vaaleihin asti, sen jälkeen tyylin on pakko muuttua.

Sekin mahdollisuus toki hallitusohjelmaa koottaessa on olemassa, että koko idea verouudistuksesta haudataan. Maassa on kiitettävän paljon voimassa olevia verolakeja!

Vanhojen nuottien soittaminen hautaa monia mahdollisuuksia. Jos verotusta ei uudisteta, epäoikeudenmukaisuuksiin ei puututa. Ennen muuta Suomi menettää kuitenkin mahdollisuuden uudistaa verotustaan tavalla, joka tukee kasvua.

Tälle keinolle selän kääntäminen olisi puolueilta edesvastuutonta – ja vieläpä suoranainen pelkuruuden osoitus.

Kaiken lisäksi verotusta joka tapauksessa rukataan. Kolme suurta puoluetta on samoilla linjoilla pääomaverotuksen nostosta 28 prosentista kahdella prosenttiyksiköllä 30 prosenttiin, koska yhteisöveroa on kevennettävä.

SDP, keskusta ja kokoomus ovat sangen yksimielisiä myös siitä, että työn ja yrittämisen verotusta ei pidä kiristää vaan verotuksen painopistettä tulee siirtää työn verottamisesta kulutuksen verottamiseen.

Sosiaalidemokraatit, joita keskusta myötäilee, ovat nostaneet rinnalle vaatimuksen, ettei verotusta saa kehittää tasaverotuksen suuntaan.

Jos kulutuksen verotusta kiristetään, veropolitiikan suunta on väistämättä kohti tasaveroa. Tästä tosiasiasta ei edes SDP rimpuile millään eroon.

Tasavero ei ole kirosana, jos siitä ei politikoinnilla sellaista tekemällä tehdä. Kulutuksen kallistumista voidaan tasapainottaa tehokkaasti sosiaalipoliittisilla ratkaisuilla. Vähävaraisimpien tukia tulee nostaa.

Poliittinen vasemmisto ruokkii kuvaa Suomesta rikkaiden maana, jonka talousongelmat ratkaistaan pääomatulojen verotusta tiukentamalla. Veron kahden prosenttiyksikön nosto kasvattaa verotuloja kuitenkin vain 120 miljoonaa euroa.

Se on kovin vähän, kun valtion tulojen ja menojen aukko lasketaan miljardeissa euroissa!

Puolueet hakevat valtiontaloudelle tasapainoa kasvusta. Idea on hyvä, mutta kasvun lisäksi menoja on seuraavalla vaalikaudella pakko leikata. Ja mitä enemmän verotusta kiristetään, sitä hitaampaa on talouskasvu!

Menot