Uutiset

Vertaiset sotkeentuivat verkkoonsa

Vertaisverkko Finreactorin toimintaa on nyt tarkasteltu kaikissa oikeusasteissa korkeinta oikeutta myöten, eikä tulkinta verkoston toiminnan laillisuudesta matkalla muuttunut. Verkoston ylläpitäjien katsottiin syyllistyneen tekijänoikeusrikkomukseen.

Maassa on paljon ihmisiä, jotka eivät ole kuulleetkaan Finreactorista. Se oli vertaisverkkotekniikkaa käyttävä internetpalvelu, jonka kautta sen käyttäjät saattoivat ladata toinen toistensa tiedostoja.

Jossakin mielessä se oli oikein suuri kaveriporukka – jonkun arvion mukaan kymmenisen tuhatta – jonka jäsenet antoivat hyvää hyvyyttään muidenkin tutustua teoksiin, joita itse katselivat ja kuuntelivat.

Toisessa mielessä se oli verkosto, jossa jaettiin tekijänoikeudella suojattua aineistoa ilman lupaa. Tämä jälkimmäinen oli korkeimman oikeuden näkemys.

Mutta se ei ole niiden nettisotureiden näkemys, jotka tahtoisivat, että kaikkea, mitä on sävelletty, kirjoitettu, kuvattu tai filmattu, pitäisi saada levittää internetissä niin paljon kuin ketäkin huvittaa.

Piraattipuolueen puheenjohtaja Pasi Palmulehto kiiruhti blogissaan saman tien protestoimaan oikeuden tuomiota vastaan. Hänen mielestään ”tuomio tekee hyvin epäselväksi sen, millaisia palveluja voidaan kehittää ja missä tapauksissa ylläpitäjät ovat vastuussa käyttäjien tekemisistä”.

Palmulehto on joko itse harhapoluilla tai sitten koettaa johdattaa harhaan lukijoitaan. Korkeimman oikeuden tuomion tarkoitus ei suinkaan ole tehdä asioita epäselviksi vaan yksi perusasia mahdollisimman selväksi. Se perusasia on, että tekijänoikeuksia pitää kunnioittaa.

Ihmisillä on oikeus palkkaan työstään, ja monelle se palkka tulee tekijänoikeusmaksuista. Eduskuntavaaleihin täyttä päätä valmistautuvalle Piraattipuolueelle tämän yksinkertaisen asian sisäistäminen ei näytä onnistuvan millään.

Puolueessa uskotaan, että tekijänoikeuksien karsimisen ”mahdollisia haittavaikutuksia” voidaan kompensoida yhteiskunnan tuella. Puolueen nettisivulla ilmeisesti tahattoman hilpeäksi esimerkiksi otetaan Suomen elokuva-ala, joka kuulemma ”porskuttaa” pitkälti Suomen elokuvasäätiön maksamilla tuilla. Alan ”porskuttajat” saattavat olla asiasta hieman toista mieltä.

Piraattien mielestä korkeimman oikeuden päätös merkitsee, ettei Suomeen voi syntyä YouTuben kaltaista palvelua, jossa kaikenlaisia tiedostoja jaetaan kaikkien saataville. Käytännössä YouTube noudattaa tekijänoikeuksien haltijoiden pyyntöjä poistaa suojattu aineisto sivuilta, kuten Piraattipuolueessa tiedetään. Suomeksi se tarkoittaa, että tekijänoikeutta voi rikkoa, kunhan ei jää kiinni.

Korkeimman oikeuden Finreactor-päätöksessä korostetaan sitä, että verkoston ylläpitäjien toiminta oli suunnitemallista eikä rikkomus siis ollut vahinko. Vaikka nörttien ehkä on tätä vaikea ymmärtää, kaikki, mikä on kivaa, ei nyt kerta kaikkiaan voi olla sallittua.

Päivän lehti

4.12.2020

Fingerpori

comic