Uutiset

Vesi ei aina ole paras voitehista

Turengissa lämpömittari kipusi yli kolmeenkymmeneen asteeseen perjantai-iltapäivänä. Helteestä huolimatta kuivuneita, nestehukkaisia ihmisiä ei terveyskeskuksen vastaanotolla näkynyt.

-Eilen ja tänään potilaita on ollut selkeästi enemmän kuin aikaisempina päivinä, mutta se ei johdu helteestä. Alueella riehuu kuumetauti joka nostaa potilaalle korkean lämmön. Kuume yhdistettynä tähän mielettömään helteeseen saa potilaat hyvin huonokuntoisiksi, kertoo vastaava sairaanhoitaja Marjo Kuikka Turengin terveyskeskukselta.

Juomisen tärkeyttä ei näillä keleillä voi kyllin korostaa. On myös muistettava, että pelkkää vettä ei ole hyväksi litkiä, vaan nesteessä olisi oltava myös suoloja ja sokeria.

-Esimerkiksi apteekista saatavassa Floridralissa on elektrolyytit balanssissa, sekä tärkeitä maitohappobakteereita. Sellaisella on hyvä korvata menetettyjä nesteitä, Kuikka suosittelee.


Kultainen keskitie löytyy laimentumisen ja läkähtymisen välistä.

Veden liiasta juomisesta voi olla suorastaan haittaa. Vesimyrkytys on tila, jolloin verenkierrossa on liikaa vettä suhteessa natriumiin. Veren laimentumisen seurauksena vettä siirtyy soluihin ja kudoksiin, kuten aivoihin. Tämä puolestaan aiheuttaa aivojen turvotusta ja siten muutoksia persoonallisuudessa ja käyttäytymisessä sekä ärtyneisyyttä.

Hoitamattomassa taudissa sydämen syke saattaa hidastua ja aiheuttaa pyörtymisen. Turvonneet aivosolut voivat tukkia osittain aivoverenkierron, joka voi johtaa vakaviin aivovaurioihin, kouristuksiin, koomaan tai jopa kuolemaan.

Vesimyrkytystä huomattavasti yleisempi ilmiö on kuitenkin potilaan kuivuminen.

– Monesti liikaa nesteitä menettäneet ja pahasta olosta kärsivät potilaat sanovat, että koska ei ollut jano, niin ei tullut mieleen että jokin olisi vikana. Jos on yli neljä tuntia virtsaamatta, on juonut aivan liian vähän, ikään katsomatta, Kuikka kertoo.