Uutiset

Vesi nousi hetkessä puoleentoista metriin

Vesi valtasi 80-vuotiaan Rauha Kukkosen talon kellarikerroksen viime torstain sateella.

-En ole tällaistakaan ennen nähnyt. Olisi pitänyt lähteä tästä talosta ajoissa, mutta rakasta paikkaa on vaikea jättää. Rakensimme talon itse mieheni kanssa yli 50 vuotta sitten, Kukkonen pohtii siirtolavaa odotellessaan.

Siirtolavalle lähtee veden pilaamia tavaroita autotallista.

Kukkonen näyttää veden jättämää rajaa autotallin ovessa.

-Vesi nousi korkeimmillaan puolentoista metrin korkeudelle.

Talon ja Kankaistenkadun välisen rinteen laatat ovat valuneet ja autotallin oven edessä on mutakerros. Vesi tuli pensasaidan alta valtavana massana.

-Onneksi poikani ja hänen vaimonsa tulivat juuri sateen alettua käymään. He ehtivät nostaa muun muassa pesukoneen korkeammalle turvaan.

Liian pieni viemäriputki

Kukkosen pojan Jyri Kukkosen mukaan syy tulvaan on kaupungin viemäreissä; ne eivät yksinkertaisesti vedä.

-Viemäreiden kannet vain pomppivat, kun vesi tulvi yli, Kukkonen kertoo.

Vanha viemäriputkisto poistettiin Kukkosen muistin mukaan viitisentoista vuotta sitten. Tilalle laitettiin kaksi putkea, toinen jätevesille, toinen sadevesille.

-Putken koko pieneni siinä vaiheessa. Sen jälkeen läheltä piti tilanteita on ollut monta, mutta kellarissa on tulvinut kunnolla vain pari kertaa.

Kukkosen mukaan viemäriputket on kuvattu ja niissä on havaittu painaumia, jotka hidastavat veden kulkua.

Edellisellä kerralla kaupunki korvasi tulvavauriot, mutta Kukkosen mukaan kaupungilta ei ole ainakaan vielä otettu kantaa korvausasiaan.

-Kyllä tällaiset kuuluisivat kaupungin hoitaa. Saa nähdä, kuinka paljon tästä kaikesta kertyy laskua, Rauha Kukkonen harmittelee.

Tsunamivalli kadun ja talon väliin

Kaupungin kunnossapitomestari Markus Lahtisen mukaan Kankaistenkadun viemäröinnistä on menossa selvitystyö.

-Kun viemäröintiä suunnitellaan, täytyy putket mitoittaa joihinkin sademääriin. Putkista ei voi tehdä liian isoja varmuuden vuoksi.

Esimerkiksi Sairiossa ja Myllymäessä on vanhoja asuntoalueita, joilla vesi tulvii yli viemäreiden. Lahtinen toteaa, että tulvaherkillä alueilla viemäröinti on tehty 40 vuoden takaisilla menetelmillä.

Kukkosten naapuri Kalle Peltonen on asunut Kankaistenkadulla viime syksystä lähtien. Taloremontti oli jo ehtinyt kellariin asti. Peltonen naurahtaa, että tulva antoi remontin tekemiseen lisäpuhtia.

-Katu tulvii normaalilla sateellakin, mutta nyt vettä tuli kellariin metrin verran. Vettä tuli viime viikolla hirvittävät määrät.

Mies on kaivanut kadun ja tonttinsa väliin pientä ojaa.

-Täytyy tehdä tähän tsunamivalli. Tällaisia ne kasaa tulva-alueillakin.

Kuka vastaa veden tuhoista

Peltosen mukaan pienelläkin tieremontilla tulvaa voitaisiin hillitä; esimerkiksi asfaltin reunaa korottamalla monta taloa säästyisi tulvilta. Kunnon ojakin voisi auttaa.

-Se on selvää, että vesi menee tällaisessa rinteessä fysiikan lakien mukaan alaspäin, mutta jos nyt ei ihan kaikki tulisi kellariin.

Kaatosateella vesi tulvii eri puolilla kaupunkia säännöllisesti. Keskustan vedet valuvat Paasikiventielle, joka muuttuu kovalla sateella laajaksi lammeksi. Brahenkadun ja Lapiosillan alikulkutunnelit ovat myös ongelmapaikkoja.

-Jos vettä tulee äärettömästi, pumput eivät ehdi vetää. Eivätkä pumput voi olla aina täysillä varmuuden vuoksi. Putken mitoitus on taiteilua.

Lahtinen kysyy, kenen vastuulle tulvien estäminen kuuluu, kaupungin vai asukkaiden. Asukkaidenkin pitäisi hänen mielestään varautua mahdollisiin tulviin ja seurata sääennusteita.

-Joo ja voihan koko kellarikerroksen valaa täyteen betonia, niin ongelmaa ei enää ole, Kalle Peltonen tuhahtaa. (HäSa)