fbpx
Uutiset

Vesi ryöppysi kruununleipomoon

Nyt toivotaan, ettei vesi imeydy tiilisiin ulkoseiniin ennen kuin pakkanen tulee.

-Silloin seinät alkavat rapautua, kun pakkanen murtaa niitä, sanoo linnan iltavahtimestari Hannu Kantala.

Hämeen linnan leipomorakennuksessa sattui perjantaina muutamaa tuntia ennen puoltayötä vesivahinko, kun kuumaa vettä sisältävä käyttövesiputki ratkesi puristusliitoksesta rakennuksen ylimmässä kerroksessa. Vesi ryöppysi alempiin kerroksiin pitkin hormia, jossa vesi- ja sähköjohdot kulkevat.

Samalla rakennus täyttyi kuumasta vesihöyrystä.

Vesi ehti virrata rakenteisiin muutaman tunnin ajan, kunnes alakerroksen katossa olevat palohälyttimet täyttyivät katon läpi vuotavasta vedestä, menivät oikosulkuun ja laukaisivat palohälytyksen varttia vaille kaksitoista.

Palokunta tuli paikalle ja poisti lattiat vallanneen veden.

Alkuviikosta aletaan tutkia

Kantala oli lähtenyt perjantai-iltana rakennuksesta työpäivänsä päätyttyä illalla vähän kymmenen jälkeen. Puoli yhdeltä tuli palokunnalta soitto tapahtuneesta.

-Tässä lillui vettä, kun tulin, ja lisää tippui koko ajan katosta, Kantala sanoo.

Hän epäilee, että puukaton päälle on vieläkin saattanut jäädä vettä. Suurinta haittaa aiheutuu, jos vesi on puukaton päälle levitessään imeytynyt rakennuksen ulkoseiniin.

Museoviraston rakennusmestari Riku Helander vakuuttaa olevansa toiveikas.

-Kyllä taisi käydä onni onnettomuudessa. Ainakin kaikki näytti päällisin puolin suht vahingoittumattomalta, kun kävin katsomassa. Toki asia selviää kunnolla vasta ensi viikolla, kun vahinkoja aletaan tutkia, hän kertoo. (HäSa)

Menot