Uutiset

Vesiautomaatteja kouluihin

Hämeen Sanomissa kirjoitettiin 9.12.2004 koulujen limsa-automaateista.

Miksei Hartwall tai se firma, joka automaatit on toimittanut, voisi kehittää kouluille omaa konseptia?

Pitäkää automaatit, mutta vaihtakaa etiketit ja täyttäkää kone ihanan raikkailla lähdevesillä ja kuplivilla kivennäisvesillä! Tänä syksynä moni riihimäkeläinen on oppinut, kuinka hyvältä lähdevesi maistuu!

Ja koulujen terveyskasvatus saisi tukea. Ja oppilailla olisi janoonsa muitakin järkeviä vaihtoehtoja kuin hanoista saatava vesi.

Tämä tilannehan on itse asiassa aivan kauhea. Miten terveydenhoitajat voisivat jaksaa paasata, kun ympäröivä maailma ei näkyvästi tue heidän asiaansa?

Kun ottaa huomioon, kuinka kovien paineiden alla kaikenikäiset koululaiset ovat, on yleistä, että sellainen vähäpätöinen asia kuin nestetasapainon ylläpitäminen unohtuu.

Kuinka moni aikuinen kestää ajatella lastensa istumista koulussa tunnista toiseen opettajan silmien alla? Mitkä paineet estävät lapsia liikkumasta välitunneilla tarpeeksi? Ne pitäisi minusta pyhittää liikkumiselle, eli tässähän olisi myös ohjatun välituntiliikunnan kehittämisen paikka.

Tässä se kieroin kaikista pääsee sanomaan: mitä siitä seuraa? -No kaikkihan sen tietävät: kapinaa, lisää keskittymiskyvyn puutetta, levottomuutta.

Mutta jos ajatellaan asia loppuun asti ja punnitaan edut ja haitat, minä uskon, että koulutoimen periaatteet kestävät paremmin sen, että lapsen älynystyröitä välillä vähän hierotaan kuin sen, että annetaan heikkojen tulla heikommiksi.

Otettaisiinpa esimerkiksi Kiina, jossa ihmiset voimistelevat yleisissä puistoissa suurin joukoin. Muistatteko tv:stä niitä tyytyväisempiä koululaisia? Ihmisellä on luontainen liikkumisen tarve.

Eikä tässä mistään marginaalista todellakaan ole kyse. Kouluja on Suomessa sentään aika paljon. Iso yritys, paheet sen mukaisia. Ehkei tämä projekti olisi se kannattavin, mutta ehkä sellainen, joka lisäisi henkilökuntalehden lukijakuntaa ja nostaisi työmotivaatiota. Sekö ei ole rahan arvoista?

On täysin ymmärrettävää, että terveyskasvatusta tarvitaan. Olkoon automaattien muuttaminen vesiautomaateiksi pieni askel sen hyväksi! Lähtekää vanhemmat Hartwallin porteille osoittamaan mieltänne!!

Ja jos limpparifirma kieltäytyisikin yhteistyöstä ensi alkuun, voihan ne automaatit radikaalisti sieltä poistaakin. Ehkä on todellakin parempi kehittää mahdollisuuksia hanaveden juomiseen siellä Hämeenlinnassa.

Tulevan koululaisen äiti

Riihimäki

Päivän lehti

3.12.2020

Fingerpori

comic