Uutiset

Vesistöissä vain vähän sinilevää

Helsinki
09.06.2018, 13:57

Kotimaa

Sinilevää on havaittu Suomen sisävesistöissä vasta vähän, tiedottaa Suomen ympäristökeskus Syke. Merialueilla ei sen sijaan ole havaittu sinilevää lainkaan. Tilanne on tyypillinen alkukesälle.
Toukokuun helteet enteilivät sinilevän runsastuvan järvissä viikkoja aikaisemmin kuin yleensä, kertoo Syken ryhmäpäällikkö Marko Järvinen STT:lle. Levää on havaittu vain hieman Uudenmaan Savijärven ja Kytäjärven, Lappeenrannan Haapajärven sekä Jyväskylän Tuomiojärven havaintopaikoilla. Sään viileneminen ja voimakkaat tuulet ovat estäneet sinilevän runsastumista. Viime viikkoina ei ole satanut, joten sadevedet eivät ole tuoneet mukanaan ravinteita järviin.
– Olosuhteet eivät ole sellaiset, jotka saisivat sinilevät nopeasti lisääntymään.
Se, kuinka nopeasti sinilevä voisi runsastua, on järvikohtaista. Yleensä rehevämmissä järvissä alkaa esiintyä sinilevää runsaammin heinäkuun alkupuolella, sinilevähuippu on yleensä heinä-elokuun taitteessa.
– Vaikka meillä oli hyvin lämmin jakso ja sateinen syksy ja alkutalvi, uudelleen viilennyt sää, tuulet ja sateettomuus johtavat siihen, että merkittävää aikaistumista ei välttämättä olekaan.

Viikonloppuna poutasäätä – yöllä mitattu paikoin myös pakkasasteita

Lauantaina on luvassa poutasäätä koko maahan, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta. Lämpötilat ovat tänään Etelä- ja Keski-Suomessa 13-18 astetta. Maan pohjoisosassa lämpötilat ovat 10-15 asteen välillä. Pohjois-Lapissa sää saattaa olla viileämpää.
Länsi-Lapissa ja Pohjanmaalla saattaa tulla lauantaina sadekuuroja, ja sunnuntai-iltana Lapissa voi tulla enemmänkin sadetta.
Sunnuntaina sää lämpenee hieman lauantaista. Lounais-Suomessa voidaan päästä 20 asteen yläpuolelle.
Hellettä voidaan mahdollisesti odottaa vasta maanantaina Lounais- ja Etelä-Suomessa. Toisaalta maanantaina on myös luvattu pilvistä säätä, päivystävä meteorologi kertoo. Tiistaina sää taas viilenee.

Pohjanmaalla yöpakkasia

Viime yönä Pohjanmaalla mitattiin pakkasasteita. Alajärvellä lämpötila laski -3,3 asteeseen. Ilmatieteen laitoksen päivystävän meteorologin mukaan kesäkuiset yöpakkaset ovat tavanomaisia.
Maastopalovaroitukset ovat edelleen voimassa maan etelä- ja länsiosissa.

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic