Uutiset

Vessapassilla kiireesti pytylle

Pälkäneläinen Matti Kettunen tarkistaa ensin, missä on kahvilan wc, ennen kuin istuu pöytään. Tarkistamisesta on tullut tapa, vaikka kiireisiä vessareissuja ei olekaan ollut hetkeen.

Kettunen sairastaa parantumatonta suolistotautia, ja sen vuoksi voimakas vessahätä saattaa yllättää missä tahansa ja milloin tahansa.

Tulehduksellisia suolistosairauksia sairastavien yhdistys Crohn ja Colitis ry on kehittänyt vessapassin, jonka toivotaan nopeuttavan pytylle pääsyä.

Ideana on, että erilaiset yritykset, kuten kahvilat, tavaratalot ja muut julkisilla paikoilla toilettipalveluja tarjoavat tahot, ymmärtäisivät heti vessapassin nähdessään, että nyt asiakkaalla on hätä isolla h-kirjaimella. Tällaisissa tilanteissa maksulliset toiletit ja inva-wc:t avattaisiin veloituksetta vessapassin omistajalle.

Jos wc on esimerkiksi lukossa, voi suolistosairaudesta kärsivälle tulla kiire.

– Ne ovat pitkiä sekunteja silloin, kun on akuutti vaihe päällä. Hiki tulee, ja joutuu ponnistelemaan äärimmilleen, ettei tule housuun, Kettunen kuvailee.

Maksullisiin vessoihin veloituksetta

Vessapassi löytyy Crohn ja Colitis -yhdistyksen jäsenkortin kääntöpuolelta. Yhdistys toivoo, että mahdollisimman moni yritys, kauppa tai muu liikkeenharjoittaja liimaisi etuoveen tarran, jossa lukee ”Meillä käy vessapassi”.

– Tällaisella kädenojennuksella parannetaan tulehduksellista suolistosairautta sairastavan elämänlaatua, Kettunen sanoo.

Hän työskentelee Crohn ja Colitis -yhdistyksen projektivastaavana. Vessapassin käyttöönotto on vasta aluillaan, ja Kettunen toivookin, että valtakunnalliset tavarataloketjut innostuisivat asiasta. Se lisäisi suuren yleisön tietoisuutta ja auttaisi vessapassin käytön vakiintumista.

Vaikka Crohn ja Colitis -yhdistys on tarkoitettu haavaista paksusuolta ja Crohnin tautia sairastaville, toivottaa Kettunen tervetulleiksi myös muita sellaisia muita tauteja sairastavia, joiden arkea äkilliset vessahädät hankaloittavat. (HäSa)

Crohn ja Colitis -yhdistyksen Kanta-Hämeen aluetapaaminen tiistaina 6.11. Kanta-Hämeen Näkövammaiset ry:n tiloissa.

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic