Uutiset

Veteraanien kuntoutus saa uuden tukijan

Yksityinen rekrytointi- ja työvoimanvuokrausyritys ryhtyy tukemaan sotaveteraanien kuntoutusta. Yritys lupaa maksaa yhden veteraanin kuntoutuksen jokaista 20 vuokratyöviikkoa kohti.

Ensimmäinen veteraani päässee kampanjan kautta kuntoutukseen ensi kuussa.

-Idea syntyi yrityksemme väen lounaskeskustelussa pari kuukautta sitten, kertoo sponsorointiin ryhtyvän Sihti oy:n toimitusjohtaja Jukka-Pekka Annala.

Hänen mukaansa tavoitteena on maksaa vuosittain kymmenien veteraanien kuntoutus. Hän kuitenkin huomauttaa, ettei se ole kiinni yksinomaan heistä.

-Me pystymme auttamaan vähän ja voimme olla kanava pienille yrityksille auttaa. Jos veteraaneja haluaa auttaa, pitää toimia nyt ja panna kättä taskuun, Annala sanoo.

Veteraanikampanjaan osallistuvan yrityksen pitää ilmoittaa siitä ostaessaan Sihdin palveluja. Sen mukaan asiakkaille ei aiheudu kuluja, vaan Sihti maksaa kuntoutuksen kaikki kustannukset kokonaan itse.


Veteraaniliitto valitsee kuntoutettavat

Kampanjan avulla kuntoutukseen pääsevät sotaveteraanit valitsee sotaveteraaniliitto. Sen toiminnanjohtaja Markku Seppä kertoo, että valinnat kohdistetaan niihin kuntiin, jossa kuntoutusmäärärahat kulloinkin ovat loppumassa.

-Vuonna 2009 kuntoutukseen pääsi 49,7 prosenttia siihen halukkaista veteraaneista. Liiton arvion mukaan 75 prosenttia veteraaneista osallistuisi kuntoutukseen, jos tarjolla olisi heille sopivaa kuntoutusta.

Sotien veteraaneja on elossa noin 45 000. Heille on tarjolla laitos-, avo- ja kotikuntoutusta. Valtion kuntoutusmäärärahat eivät riitä kaikkien toiveiden ja tarpeiden mukaiseen kuntoutukseen.


Hyöty on molemminpuolista

Markku Seppä pitää Sihdin kanssa tehtyä yhteistyösopimusta reiluna kummallekin osapuolelle. Veteraanit hyötyvät ja yritys voi käyttää kampanjaa markkinoinnissaan.

-Jotkut yrittävät vain härskisti ulosmitata meidän leimamme yhteistyötarjouksilla. Sellaiseen emme lähde mukaan. Tämä hanke ei tunnu siltä. Ajattelen, että he haluavat kantaa yhteiskuntavastuutaan näin. Saamme yrityksiltä myös selvää rahaa ja varmasti hekin kertovat lahjoituksistaan tai vaikka joulukorttiostoksistaan yhteistyökumppaneilleen, Seppä sanoo.

Suomen sotaveteraaniliitto on vuosien 1939-1945 sotiin osallistuneita miehiä ja naisia yhdistävä järjestö, joka valvoo veteraanien yhteiskunnallisia etuja.

Sihti oy on viidellä paikkakunnalla, myös Hämeenlinnassa, toimiva työvoiman rekrytointia ja vuokraamista tekevä yritys. Se on perustettu vuonna 2009, nyt liikevaihto on 11 miljoonaa euroa. Yritys kasvaa voimakkaasti.


Veljeskotien asiakaskunta muuttuu

1980- ja 1990-luvuilla perustettiin lähinnä sotaveteraanien tarpeisiin useita sairas- ja veljeskoteja eri puolille maata. Veteraanien määrän vähetessä niille etsitään nyt uutta käyttöä.

Esimerkiksi Hämeenlinnassa toimiva Ilveskoti suuntautuu geriatriseen kuntoutukseen. Tarkoituksena on auttaa vanhuksia selviytymään mahdollisimman pitkään kotona tai keveässä laitoshoidossa. Vuonna 2010 Ilveskodissa kuntoutettiin noin 600 asiakasta 36 kunnasta. (HäSa)

Mainos