Uutiset

Veteraanit ottivat tosissaan mittaa toisistaan

Sotaveteraanien lentopallointoa ei hillinnyt se, että presidentti Mauno Koivisto perui sihteerinsä välityksellä tulonsa. Toki monet veteraanit olisivat halunneet päästä näkemään, onko Koivisto edelleen hyvässä iskussa, mutta pelaaminen otettiin yhtä tosissaan, vaikkei Koivisto paikalle päässytkään.

– Olisihan se vähän juhlistanut, jos presidentti olisi tullut, mutta kyllä sikariporras, siis se Helsingin joukkue, on paha vastustaja, vaikka Manu ei ole kentällä. Kyllä me on ne hakattu monta kertaa, veisteli ennen turnauksen alkua Kanta-Hämeen joukkueen vanhin pelaaja Unto Hämäläinen, 86.

Hämäläinen tutustui lentopalloon ensimmäisen kerran jatkosodassa vuonna 1943.

– Tulin Suomen kasarmille, ja siellä virolaiset olivat panneet lentopallopelit alkuun.

Hämäläisen mukaan pelatessa vaivat häipyvät.

– Pelaaminen on elämän eliksiiriä, mutta kyllä meillä valmentaja pitäisi olla. Joskus tulee vähän erimielisyyksiä siitä, miten palloa käsitellään.

Muita Hämäläisen joukkuetovereita hieman epäilytti se, etteivät he olleet harjoitelleet yhdessä. Joukkueessa pelasi veteraaneja Hämeenlinnasta ja Forssasta.

– Emme ole treenanneet yhdessä ja joukkue on vanhentunut, mutta kyllä me neljän tai viiden parhaan joukkoon pääsemme, kertoi forssalainen Yrjö Kossila.

Kossila piti pahana ensimmäistä vastustajaa: virolaisia Suomen-poikia.

– He lyövät lujaa ja ottavat hyvin vastaan.

Veteraanien kunto herättää kunnioitusta

Tapahtuman avaamaan tullut amiraali Juhani Kaskeala hymyili muikeana seuratessaan sotaveteraanien pelejä, sillä turnauksessa ei ollut tietoakaan tilastoista, joiden mukaan suomalaisten kunto on heikohko.

-! Toivottavasti suomalaisilla on intoa palauttaa hyvä fyysinen kunto. Veteraanien kunto herättää kunnioitusta.

Kaskeala luovutti Myllymäen koulun neljäsluokkalaisille lentopallon nimikirjoituksellaan varustettuna ja kehotti koululaisia juttelemaan isovanhempiensa kanssa vanhoista ajoista.

Lentopallomestaruudesta taisteli kahdeksan suomalaista joukkuetta ja virolaiset Suomi-pojat. (HäSa)