fbpx
Uutiset

Viaton rippipuku syrjäytti vakavan

Valkoisena hohtava alba ja vapaana hulmuavat kiharat olisivat olleet erikoinen näky 1800-luvun rippikirkossa. Tuolloin rippilasten oli nimittäin tapana pukeutua mustaan ja vakavanoloiseen pukuun.
Musta puku oli käytännöllinen, koska sille oli juhlien jälkeenkin käyttöä. Tavalliseti pukua pidettiin niin pitkään kuin se käytössä kesti.

Viaton valkoinen yleistyi väriksi vasta 1930-luvulla, vanhoillisimmat seurakunnat eivät tosin hyväksyneet uutta muotia vielä sotienkaan jälkeen.

Valkoinen lisäsi eriarvoisuutta, sillä kaikilla ei ollut varaa ostaa pukua, jolla ei jatkossa olisi käyttöä. Myöhemmin seurakunnat ottivat Ruotsista mallia ja hankkivat lainattavia viittoja eli alboja rippinuorten käyttöön.

– Riihimäellä albat tulivat nähtävästi käyttöön 1960-luvulla, muistelee Jaana Rantalainen Riihimäen kaupunginmuseosta.

Albojen etuna on se, että konfirmoitavien joukko näyttää yhtenäiseltä, vaikka alban alla voi olla lähes minkä väristä ja minkä näköistä juhlavaatetta tahansa.

Taikoja kastevedellä

Riihimäen kaupunginmuseon Elämänkaari-näyttely esittelee ihmiselon tärkeitä hetkiä juhlamuodin avulla. Rippipukujen lisäksi esillä on kastemekkoja, ylioppilasmuotia, hääunelmia, esimerkkejä merkkipäivien viettämisestä sekä poimintoja hautajaisista.

Vaatteiden lisäksi museossa voi tutustua juhlaperinteisiin sekä niihin liittyviin uskomuksiin. Kastevedellä esimerkiksi on aikanaan tehty monenlaisia taikoja.

Jos äiti otti huikkaa kastemaljasta, uskottiin sen lupaavan perheeseen lisää lapsia. Jos äiti taas keksi hieroa vettä lapsen ikeniin, uskottiin hampaiden puhkeavan kivuttomasti.

Sen, miten kummi heitti kastevedet menemään, uskottiin taas ennustavan lapsen ulkonäköä. Jos vesi lensi korkeassa kaaressa, tuli lapsesta kookas ja jos taas vedet heitettiin ruusupensaaseen, sai lapsi kiharan tukan.

Kastemekkojen nurkkauksessa on esillä kastekaapu, johon Veikko Sinisalo aikanaan puettiin. Sinisalon perheen kalleus lähtee museosta jo heinäkuun loppupuolella.

Elämänkaari-näyttely Riihimäen kaupunginmuseossa 11.8. asti. Lisäksi Barbie-näyttely heinäkuun loppuun saakka. Museo on auki keskiviikkoisin ja sunnuntaisin kello12-18.

Menot