fbpx
Uutiset

Video nuoren rajusta pahoinpitelystä Imatralla leviää somessa kuin kulovalkea – Poliisi kehottaa vanhempia ottamaan tapahtuman puheeksi kodeissa

Sosiaalisessa mediassa ja viestipalveluissa leviää järkyttäviä videoklippejä, joissa alle 15-vuotiaat lapset muun muassa hyppivät samanikäisen uhrin pään päällä. Poliisin mukaan rikos tapahtui maanantaina iltapäivällä koulun pihalla Imatralla.
Kaakkois-Suomen poliisi selvittää lasten välistä pahoinpitelyä, joka tapahtui imatralaisen koulun pihalla eilen maanantaina. Kuvituskuva. Kuva: Arttu Laitala
Kaakkois-Suomen poliisi selvittää lasten välistä pahoinpitelyä, joka tapahtui imatralaisen koulun pihalla eilen maanantaina. Kuvituskuva. Kuva: Arttu Laitala

Imatralla tapahtui maanantaina iltapäivällä raju pahoinpitely, jossa lapset pahoinpitelivät julmasti lapsen. Tapahtumasta leviää useampia videoklippejä sosiaalisessa mediassa ja yksityisviesteillä.

Poliisi ja Imatran alueen terveysviranomaiset vetoavat ihmisiin, ettei videota jaettaisi eteenpäin. Pian viranomaisten vetoomuksen jälkeen videot oli poistettu useammalta netin keskustelufoorumilta ylläpitäjien toimesta.

– Kaikki videoilla esiintyvät henkilöt ovat tunnistettavissa ja alle 15-vuotiaita lapsia, jotka eivät ole rikosoikeudellisessa vastuussa eivätkä ehkä ymmärtäneet tekoaan, kertoo Lännen Medialle komisario Jarno Saarinen Kaakkois-Suomen poliisista.

Poliisin arvion mukaan videot maanantaina noin kello 16.20 imatralaisen koulun pihalla tapahtuneesta väkivallanteosta olivat jo tiistaiaamuna levinneet laajasti. Levittäjinä ovat aikuisten lisäksi lapset ja nuoret.

– Video voi järkyttää lapsia ja nuoria, koska se järkyttää helposti aikuisiakin. Kodeissa olisi nyt hyvä ottaa puheeksi tämä asia ja käydä läpi tuntemuksia, jos lapset tai nuoret ovat nähneet videon, Saarinen sanoo.

Imatran sosiaali- ja kriisipäivystys Eksote tarjoaa akuuttia kriisiapua videon sisällöstä järkyttyneille.

Rajua väkivaltaa

Hätäkeskus sai maanantaina iltapäivällä hälytyksen Imatralaisen koulun pihalle. Paikalle lähtivät poliisi ja sairaankuljetus.

Poliisin mukaan kolmea alle lasta epäillään pojan pahoinpitelystä. Tekoa tutkitaan pahoinpitelynä, mutta tekomuoto täyttää törkeän pahoinpitelyn tunnusmerkit.

– Rikosnimikettä selvitetään vielä. Tekijät eivät nuoren ikänsä takia joudu rikosvastuuseen, joten siinä mielessä nimikkeellä ei ole väliä, Saarinen sanoo.

Videoilla maassa makaavaan alle 15-vuotiaaseen poikaan kohdistetaan raakaa väkivaltaa, toiset pojat muun muassa potkivat hänen päätään ja hyppivät pään päällä. Naureskelevat lapset eivät videon perusteella näytä ymmärtävän tekonsa vakavuutta.

Uhri kuljetettiin tapahtumapaikalta sairaalaan. Poliisi kommentoi hänen vammojensa laatua vain sen verran, ettei pojalla ole hengenvaaraa.

– Kukaan ei tässä vaiheessa voi sanoa, jääkö hänelle pysyviä vammoja.

Lastensuojelu mukana

Poliisilla on alustava käsitys tapahtumien syystä.

– Poliisi tulee puhuttamaan tekijät. Toistaiseksi emme ole olleet yhteydessä keneenkään heistä, tapahtumasta on niin vähän aikaa ja tekijät ovat lapsia, Saarinen kertoo.

– Poliisilla on tässä pieni rooli, enemmän asia on muiden viranomaisten kuten lastensuojelun hoidossa.

Saarinen sanoo, että teon motiivi saattaa olla asia, josta poliisi ei tule tiedottamaan myöhemminkään. Hän muistuttaa, että videoilla on vain osa tapahtumista, eikä se välttämättä anna oikeaa kuvaa tapahtumakokonaisuudesta.

– Kun kyseessä on alaikäisistä lapsista, asiassa saattaa olla paljon sellaista, mistä poliisi ei voi tiedottaa.

– Tämä on hyvä muistaa myös sen, joka videota aikoo levittää. Levittäminen saattaa täyttää esimerkiksi yksityiselämän suojan loukkaamisen tai kunnianloukkauksen tunnusmerkistön, Saarinen tähdentää.

Menot