fbpx
Uutiset

Video ulkomaalaisjahdista nostatti poliittisen myrskyn - Saksan tiedustelupäällikkö joutunut selittelemään lausuntojaan

Saksan vakoilupäällikkö väitti Chemnitzissä kuvattua filminpätkää väärennökseksi mutta perui sitten sanansa
Maahanmuuton vastustajien mielenosoitukset ovat jatkuneet Chemnitzissä. Tämä kuva on viime viikon perjantailta.

Mitä tapahtui itäisen Saksan Chemnitzissä sunnuntaina 26. elokuuta? Ristiriitaiset väitteet vellovat yhä saksalaisessa keskustelussa.

Kaupungissa oli tuolloin suuri mielenosoitus, jossa maahanmuuton vastustajat protestoivat edellisenä päivänä tapahtunutta veritekoa. Ulkomaalaisten miesten ryhmä oli puukottanut saksalaismiehen kuoliaaksi.

Mutta riistäytyikö tilanne sitten poliisien käsistä niin, että aggressiivisimmat mielenosoittajat lähtivät kostamaan ulkomaalaisilta näyttäneille ihmisille?

Tästä on lukuisia silminnäkijälausuntoja ja verkkoon ladattu videonpätkä, jossa äärioikeistolaiseksi tiedetty mies jahtaa ulkomaalaiselta näyttävää miestä.

Epäily väärennöksestä

Saksan vakoilupäällikkö Hans-Georg Maassen asetti Bild-Zeitungin viime perjantain haastattelussa sen aitouden kyseenalaiseksi.

– Ei ole mitään todisteita siitä, että internetissä kiertävä video olisi autenttinen, tähän ilmoitettuun tapahtumaan liittyvä, Maassen sanoi.

Viime päivät Maassen on selitellyt haastatteluaan. Se asetettiin vastatusten liittokansleri Angela Merkelin arvion kanssa.

Merkelin mukaan “meillä on videoita todisteena siitä, että oli ajojahtia, oli hulinointia, oli vihanilmauksia kaduilla. Niillä ei ole mitään tekemistä oikeusvaltiomme kanssa”.

Maassenin mukaan hänen haastattelulausuntonsa on ymmärretty väärin. Nyt hän sanoo, ettei hän kyseenalaistanut videon todenmukaisuutta. Saksalaisten tiedotusvälineet olivat ehtineet todentaa sen aitouden.

Videon lataaja arveluttaa

Kristillisdemokraattiseen puolueen riveistä Saksan tiedustelupomoksi noussut Maassen sanoo epäilleensä videon lataajaa. Se ilmestyi Twitter-tilille, jonka nimi on Antifa Zeckenbiss (suomeksi Antifasistinen punkinpisto).

Sen taustahenkilöistä ei ole tietoa, mutta sen nimissä on sosiaalisessa mediassa julkaistu vuodesta 2017 saakka äärivasemmistolaisia kannanottoja.

Maassenia vaivasi myös videon otsikko: Ihmisjahtia Chemnitzissä. Hänestä se antaa liioitellun kuvan Chemnitzin mielenosoituksesta.

Tämä selitys ei kelvannut kaikille. Vasemmalla oltiin sitä mieltä, että Maassen vähättelee uusnatsien ja oikeistopopulistien vaarallisuutta.

Heijastuksia Baijeriin

Saksan sisäministeri, baijerilaista CSU-puoluetta edustava Horst Seehofer sen sijaan asettui alaisensa tueksi. Potkuja ei Seehofer aio Maassenille jakaa.

Der Spiegelin mukaan Seehofer ja Maassen ovat maahanmuuttokysymyksissä samoilla linjoilla. Heidän mielestään liittokansleri Merkel teki virheen avatessaan rajat pakolaisvyörylle vuonna 2015.

Seehoferilla on pelissä myös hänen oman puolueensa kohtalo.

Baijerissa pidetään vajaan kuukauden kuluttua osavaltiovaalit, joissa maanmuuttoa vastustavan Vaihtoehto Saksalle (AfD) -puolueen ennustetaan lohkaisevan ison sivun Seehoferin CSU-puolueen äänistä. CSU on hallinnut Baijeria vuosikymmenten ajan.

Seehoferilla on siis tarve todistaa baijerilaisille äänestäjille, että hän jakaa chemnitziläisten mielenosoittajien huolen maahanmuuton lieveilmiöistä.

Chemnitzin väkivalta

Tapahtumien vyöry saksalaisessa Chemnitzissä lähti liikkeelle lauantaina 25. elokuuta, kun kaupunkifestivaalin yhteydessä 35-vuotias saksalaiskuubalainen mies puukotettiin kuoliaaksi ja kaksi muuta sai vakavia vammoja.

Epäillyt tekijät olivat maahanmuuttajia Lähi-idästä, mikä oli sysäys suurelle mielenosoitukselle sunnuntaina. Sen järjesti maahanmuuttoa vastustava Pro Chemnitz -järjestö. Mukana oli myös äärioikeistolaisen AfD-puolueen aktivisteja.

Tilanne oli sunnuntain mielenosoituksessa äärimmäisen jännittynyt, ja silminnäkijöiden mukaan tilanne riistäytyi ajoittain viranomaisten käsistä.

Pian nettiin ilmestyi videonpätkä, jossa mielenosoittaja jahtaa ulkomaalaiselta näyttävää miestä.

Kaksi miestä, 23-vuotias syyrialainen ja 22-vuotias irakilainen on pidätetty epäiltynä puukotuksista. Kolmas epäilty on yhä karkuteillä.

Menot