fbpx
Uutiset

Videoartikkeli: Tällainen on Afganistanin vallanneen Taleban-liikkeen historia

Lääkärit ilman rajoja -järjestön avustama sairaala sijaitsee mediatietojen mukaan hazara-vähemmistön asuinalueelle. Shiia-uskoiset hazarat ovat usein olleet kovan linjan sunniterroristien iskujen kohteena.
Yli 60 maata Suomi mukaan lukien ovat vedonneet Talebania päästämään ulkomaalaiset ja maasta pois pyrkivät afganistanilaiset lähtemään. Varsinkin länsimaille töitä tehneiden afganistanilaisten pelätään olevan vaarassa. Arkistokuva: EPA

Afganistanin pääkaupungin Kabulin vallanneella äärijärjestö Talebanilla on pitkä ja sotaisa historia.

Tiukkaa islamin tulkintaa ajavan liikkeen juuret yltävät 1980-luvulle ja Afganistanin sissisotaan maan miehittänyttä Neuvostoliittoa vastaan.

Liike otti Afganistanin haltuunsa vuonna 1996, mutta Yhdysvaltojen hyökkäys ajoi taistelijat vallasta vuonna 2001.

 

Yhdysvaltojen hyökkäyksen myötä ja kansainvälisten joukkojen tuella Afganistaniin saatiin noin kahdeksi vuosikymmeneksi hallinto, joka muun muassa mahdollisti naisten opiskelun ja työnteon ainakin suuremmissa kaupungeissa.

Toisaalta hallinnossa oli paljon korruptiota, eikä se koskaan saavuttanut hajanaisen maan kansalaisten varauksetonta tukea.

Taleban on vaikuttanut Afganistanissa koko 2000-luvun ajan. Silti sen nopea nousu ja maan suurten kaupunkien valtaaminen lyhyessä ajassa Yhdysvaltojen joukkojen vetäytymispäätöksen jälkeen on yllättänyt kansainvälisen yhteisön. Maan pelätään ajautuvan jälleen erityisesti naisia julmasti kohtelevan ja vanhoillisen vallan alle.

Video: Youplay

Lue myös: Afganistanista palannut suomalaisupseeri surullinen ihmisten kohtalosta – “He ansaitsisivat elämisen arvoisen elämän”

Menot