Uutiset

Vielä ehtii klapikaupoille

Viimeistään kylmenevä ilma saa ihmiset täydentämään polttopuuvarastonsa talven varalle. Moni onkin ostanut halkonsa jo kesähelteillä.

Hattulan Halossa klapikauppa alkoikin jo heinä-elokuussa. Yrittäjä Jussi Silvolan mukaan kovin ruuhka kestää talven yli aina huhtikuulle saakka.

Vaikka viimeiset kaksi talvea ovat opettaneet kuluttajat hankkimaan polttopuunsa ajoissa, lupaa Silvola, etteivät klapit lopu häneltä kesken.

-Meillä ei myydä ei oota. Puuta on paljon ja sitä tehdään jatkuvasti lisää. Vaikka kiirettä pitää, saamme nyt tilaukset toimitettua viikon sisällä, sanoo Silvola, jonka viikkomyynti on tällä hetkellä 150 motin luokkaa. Vuodessa mies myy 4 000 mottia.

Halvalla myyminen polkee hintoja

Turenkilaisessa Ekin Klapissa polttopuut sen sijaan ovat jo loppumassa. Yrittäjä Erik Aallon mukaan kolme neljännestä haloista on jo myyty, jotkut laadut kokonaan. Lisää ei ole talvea varten edes tulossa, sillä puut eivät ehdi enää kuivua luonnonmukaisesti.

Myös Aalto aloitti polttopuiden myynnin jo heinäkuussa.

-Viime vuonna halkoja riitti lokakuun puoliväliin, tänä vuonna lisäsin hieman tavaran määrää.

Jussi Silvolan mukaan alalla ei ole kilpailua, vaan myyjät ovat toistensa yhteistyökumppaneita. Yrittäjän mukaan kilpailua vääristävät kuitenkin sellaiset yrittäjät, jotka tekevät hommaa enemmän harrastuksenaan.

-Koko alalle on haitaksi sellaiset, jotka myyvät niin halvalla, etteivät saa edes kuluja peittoon. He polkevat markkinoita, tietää Silvola.

Energian hinta vaikuttaa klapeihin

Suurin osa asiakkaista on yrittäjän mukaan valveutuneita, ja he haluavatkin kuitin ostoksistaan.

-Puuntuotantoa pitäisi tukea veropoliittisin ratkaisuin niin, että pimeä myyminen tulisi kannattamattomammaksi kuin verokortin käyttäminen, ehdottaa Silvola.

Energian hinnannousu on vaikuttanut myös polttopuun hintaan. Kun bensiinin hinta nousee, käy se heti yrittäjän kukkarolle, täytyyhän puut jollain kuljettaa paikasta toiseen. Myös raakapuun hinta on viime vuotta korkeammalla.

-Tällainen kehitys ei hirvitä ainakaan niin pitkään, kun puusta saatava energiamäärä on kilpailukykyinen sähkön, öljyn ja vaikka pelletin kanssa. (HäSa)