Uutiset

Vieno-nandu kaipaa mystisesti kadonnutta Yrjö-puolisoaan

Isokokoinen Yrjö-nandu katosi salaperäisesti kotipihaltaan maanantaina puolitoista viikkoa sitten. Strutsin sukuisen linnun omistaja, eläinlääkäri Satu Olkkonen ei ole varma, onko lintu karannut itse vai onko joku varastanut sen.

Aitaus, josta noin kahdeksanvuotias Yrjö katosi, oli lukossa. Nandun kadottua Olkkonen huomasi, että aitauksen yhdessä kulmauksessa neljä alinta metallilankaa oli poikki.

-En ole varma, olisiko Yrjö pystynyt itse katkaisemaan metallilangat, Olkkonen pohtii.

Yrjöä on etsitty lähitienoilta koko perheen ja naapureiden voimin joka ilta, mutta kadonnut lintu ei ole jättänyt jälkeensä edes yhtä sulkaa. Olkkonen ihmettelee myös sitä, ettei kukaan ole nähnyt puolitoista metriä korkeaa, noin 50 kiloa painavaa, valkoista lintua missään.

Nandu on aroeläin, eikä se Olkkosen mukaan mene metsään. Luultavimmin Yrjö kulkee pelloilla, hiekkakuopissa tai muilla aukeilla alueilla. Paniikissa Yrjö on saattanut juosta teitä pitkin jopa useita kilometrejä.

Luonnossa Yrjön pitäisi pärjätä omillaan ainakin toistaiseksi. Lähes kaikkiruokainen lintu käyttää luultavasti kaiken aikansa ruoan etsimiseen.

-Periaatteessa nandu selviää ulkona talvellakin. Lumihangesta se ei löydä välttämättä ruokaa, mutta ei se ainakaan kylmyyteen kuole, Olkkonen kertoo.

Yrjö on täysin villi ja se pelkää vieraita ihmisiä, joita se luultavasti juoksee pakoon. Nandusta ei siis ole vaaraa luonnossa liikkujille.

Yrjön huolestunut omistaja toivoo vihjeitä kadonneesta linnustaan. Jos tiedät jotain asiasta, ota yhteyttä numeroon 0400 218555 tai osoitteeseen satu.olkkonen@onnenmaastable.fi.


Nandu kaipaa seuraa

Yrjö on asunut Olkkosen luona kaksi kuukautta. Erikoislaatuinen lemmikkieläin saapui eläinlääkärin pihalle, kun hän sai ammattinsa puolesta kuulla ystävältään, että Yrjö etsii uutta kotia.

-Rakastuin Yrjöön heti. Vaikka sen naama on ruma kuin mikä, on se sympaattinen otus, Olkkonen hymyilee.

Kotiväen lisäksi Yrjöä kaipailee myös sen tuore partneri Vieno. Nandupariskunta ei ole vielä päässyt tapaamaan, sillä Vieno saapui Olkkosen luo vasta viime viikolla.

-Olen pitkään etsinyt Yrjölle vaimoa. Vienon aiempi puoliso kuoli hänen entisessä kotipaikassa, joten otimme hänet tänne meille Yrjön seuraksi, Olkkonen kertoo.

Hiljattain leskeksi jäänyt Vieno odottelee nyt uutta puolisoaan Yrjön aitauksessa. Koska nandut ovat laumaeläimiä eikä niiden ole hyvä olla yksinään, on samaan aitaukseen tuotu myös Olkkosen lampaat.

Naduja käytetään lihateollisuudessa, ja niiden sulkia voidaan käyttää koristeina. Olkkonen kuitenkin hankki linnut pihalleen puhtaasti lemmikeiksi.

-Edellisen omistajan mukaan Vieno munii. Yhdestä munasta saa ämpärillisen lettutaikinaa, Olkkonen kertoo. (HäSa)

Päivän lehti

4.12.2020

Fingerpori

comic