Uutiset

Vientikauppoja hävitään, kun ei osata rahoitusta

Suomalaisten pienten ja keskisuurten yritysten viennin osuus on Pohjoismaiden alhaisimpia. Finnveran, Keskuskauppakamarin ja Kansainvälisen kauppakamarin, ICC:n Taloustutkimuksella teettämä tutkimus osoittaa, että pk-yritykset häviävät vientikauppoja rahoitukseen tai luottoriskien hallintaan liittyvien seikkojen vuoksi.

– Esimerkiksi keittiökalustevalmistaja oli tehnyt kaupat Iraniin, ja kun tavarat oli jo lastattu rekkaan, niin mieleen tuli vasta silloin kysellä, miten rahat kaupoista kotiutetaan, Kansainvälisen kauppakamarin, ICC:n maajohtaja Timo Vuori kertoo.

Hienoinen yllätys tutkimuksen teettäjille oli se, että joka viidennelle yritykselle oli syntynyt vientikaupoista kahden viime vuoden aikana luottotappioita, kun ostaja oli jättänyt laskunsa maksamatta. Käytännössä tavaraa siis lähetetään ja toivotaan, että asiakas maksaa. Myyntilaskulla ei ole mitään suojaa.

Eniten luottotappioita syntyy palveluita vieville yrityksille. Vientikauppojen luottotappiot painottuvat yli 250 henkilöä työllistäviin yrityksiin, koska kauppojen määrä tämän kokoluokan yrityksissä on suurempi.

– Yritys saa tehdä paljon hyväkatteista kauppaa, jotta saa luottotappioissa menettämänsä rahat takaisin. Tiedämme myös, että yrityksiä on kaatunut siihen, että tavaraa on viety ja rahoja ei ole saatu, Finnveran toimitusjohtaja Pauli Heikkilä sanoo.

Tutkimukseen vastanneista yrityksistä 39 prosenttia kertoo, että vientikauppa jäi toteutumatta siksi, että ostaja ei saanut rahoitustaan järjestymään. Lisäksi 11 prosenttia vastaajista sanoi ostajan saaneen rahoituksen paremmilla ehdoilla ulkomaiselta kilpailijalta.

Heikkilä painottaa, että molempiin tapauksiin vientiyritys voisi vaikuttaa pankin tai vientitakuulaitoksen avulla.

– Ostajarahoitus voisi olla kilpailuvaltti, mutta sitä ei tiedosteta. Ei tiedetä, mitä kilpailijat osaavat.

Ne vientiyritykset, jotka hallitsevat viennin rahoituksen käyttävät ensisijassa pankkien (40 prosenttia) ja toiseksi eniten Finnveran (20 prosenttia) palveluja. Isoissa ja paljon vientikauppaa harjoittavissa yrityksissä vientikaupan luottoriskien hallinta ja ostajarahoitus tunnetaan melko hyvin. Keskisuurissa ja pienemmissä yrityksissä tietoisuus palveluista on yllättävän vähäistä.

Kansainvälisen kauppakamarin Vuori kehottaa pankkeja ja luottovakuuttajia myös katsomaan peiliin.

– Vientikaupan rahoitus ei ole tuottomielessä ollut pankkien ydinjuttu, mutta se on erittäin tärkeä asiakkaille, jotka tuovat paljon muuta mukanaan pankkiin.

Finnvera, kauppakamarit, pankit ja luottovakuutusyhtiöt yhdistävät voimansa ja lähtevät kiertueelle opettamaan yrityksille vientikaupan rahoitusta. Kiertue ulotetaan Suomen kasvukeskuksiin ensi syksyn ja kevään 2019 aikana.

– Tavoitteena on saada kolmannes yrityksiä lisää käyttämään viennin rahoituspalveluja seuraavien 3-4 vuoden aikana, Finnveran Pauli Heikkilä toivoo.

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic