fbpx
Uutiset

Viestintäjärjestelmät rantautuvat myös päiväkoteihin - viestit jumppapusseista eivät liiku enää vain paperilapuilla

Tiedot liikkuvat tänä syksynä entistä vikkelämmin monien päiväkotien ja vanhempien välillä. Uusi varhaiskasvatuslaki tuli voimaan 1. syyskuuta, ja se mahdollistaa koulusta tuttujen viestintäjärjestelmien entistä laajemman käytön myös päiväkodeissa.

Varhaiskasvatus laskettiin aikanaan sosiaalihuollon piiriin, ja jäänteenä siitä lapsen päiväkotipaikka on tähän asti ollut salassa pidettävää tietoa. Se on tehnyt viestinnästä kömpelömpää, kun esimerkiksi ryhmäviestien lähettäminen lasten vanhemmille ei ole ollut lain mukaan sallittua.

Uuden lain myötä monissa kunnissa suunnitellaan nyt Wilman tai vastaavien järjestelmien käyttöönottoa myös varhaiskasvatuksessa. Joissakin kunnissa varhaiskasvatuksen Wilma-palvelu on jo käytössä.

– Palvelussa on jo asiakkaita, ja heitä tulee lisää syksyn aikana sekä alkuvuodesta. Käyttöönottoa ohjaavat asiakkaan aikataulutoiveet. Uusien käyttöönottojen ohella jatkokehitämme ohjelmaa koko ajan, kertoo Wilmaa kehittävän Vismankoulutuotteista vastaava johtaja Heini Pensar.Suurissa kaupungeissa vielä suunnitellaanKaikkialla viestintä ei ole helpottumassa heti, sillä monessa kunnassa asia on vielä suunnitteluasteella. Markkinoista kilpailevat muutkin kuin Wilma.

Oulun kaupungin varhaiskasvatusjohtajan Ulla Rissasen mukaan Oulussa on tehty markkinatiedusteluja, mutta vielä ei ole edetty kilpailutuksiin. Rissasen mukaan päiväkodeissa on toivottu kovasti sähköisiä viestintäjärjestelmiä.

– Yhteinen viestintäjärjestelmä on nyt ykkösprioriteettimme sähköisten palveluiden parantamisessa, Rissanen kertoo.

Helsingissäkin selvitetään parhaillaan, mitkä ovat sähköisen järjestelmän vaatimukset viestimiseen kotien ja kasvatuksen ja koulutuksen toimipisteiden välille.

– Vaatimusten määrittelyn jälkeen voimme edetä kilpailutukseen. Järjestelmä koetaan tärkeäksi myös päiväkoteihin, koska se mahdollistaa entistä joustavamman yhteydenpidon ja tiedonsiirron vanhempien ja päiväkotien välillä, kertoo Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimialan tietohallintopäällikkö Soili Haapala.Lastentarhanopettajat kannattavatKuntaliiton varhaiskasvatuksesta vastaavan kehittämispäällikön Jarkko Lahtisen mukaan varhaiskasvatuksessakin sujuva tiedon välittäminen perheille koetaan tärkeäksi.

– Tämmöisiin sähköisiin reissuvihkoihin on tarve olemassa, Lahtinen kertoo.

Myös Lastentarhanopettajaliiton puheenjohtaja Anitta Pakanen pitää lakimuutosta erittäin myönteisenä asiana.

– Meidän näkemyksemme on, että on hyvä, että näitä yhteydenpitovälineitä kehitetään ja yhteys huoltajiin ja vanhempiin helpottuu tai tehostuu tai kiinteytyy. Sitä kautta saamme myös vanhemmat osallistettua entistä paremmin varhaiskasvatustoiminnan suunnitteluun ja toteutukseen, Pakanen sanoo.Tiedonjako helpottuuMillaisia tietoja Wilmassa tai vastaavissa järjestelmissä sitten liikkuisi päiväkotien kohdalla? Heini Pensar antaa esimerkkejä.

– Sairauspoissaoloilmoitus käy yhtä nappia painamalla. Muuten se pitäisi näpytellä sähköpostiin tai tekstiviestinä. Pitikö jumppapussi olla mukana huomenna? Senkin voi tarkistaa Wilma-tiedotteista. Ja jos siitä sattumalta olisi jäänyt lähettämättä tiedote, asiasta voi kysyä Wilmassa ja tiedon jakaa muillekin ihmetteleville vanhemmille.

Pensarin mukaan Wilma myös sähköistää monta nykyisin paperilla hoidettavaa tehtävää, kuten hakemus- ja päätösprosessit.

Asiasanat

Menot