Uutiset

Viestintävirasto kehottaa välttämään Internet Exploreria

Helsinki
STT – Jussi Lankinen
Viestintävirasto kehottaa internetissä surffailevia välttämään Microsoftin Internet Explorer -selainohjelman käyttöä. Virasto perustelee kehotustaan ohjelman tietoturva-aukolla, jonka vuoksi käyttäjän koneelle saattaa latautua haitallista ohjelmakoodia. Tämä päästää ulkopuolisen käyttämään konetta hyväkseen.

– Kyse on IFRAME-haavoittuvuudesta, jota on käytetty paljon hyväksi internetissä viime aikoina, kertoo Viestintäviraston Cert-fi-palvelun tietoturva-asiantuntija Jani Arnell.

Arnell suosittelee käyttämään muita selainohjelmia, kunnes Microsoft julkaisee korjaustiedoston haavoittuvuuteen. Microsoftin tietoturva-asioista vastaava Kimmo Bergiuksen mukaan korjaustiedosto on tarjolla ”joidenkin viikkojen” päästä.

Jani Arnellin mukaan hyviä selainvaihtoehtoja Explorerille ovat muun muassa Netscape, Opera, Mozilla ja Firefox, jotka voi ladata vapaasti internetissä kotikoneelle.

– Yrityksille selainten käyttöön saattaa liittyä lisenssiehtoja.

Linux-käyttöjärjestelmälle on olemassa myös muita selainvaihtoehtoja.
Arnell muistuttaa kuitenkin, että selainohjelman version tulee olla uusi, jotta se ei ole haavoittuva jollekin muulle.

Microsoftin Bergius kertoo yhtiön julkaisevan ohjeita Explorerin käyttäjille perjantaiaamuna nettiosoitteessa www.tietoturva.fi/.

– Tärkein ohje on kuitenkin tietokoneen virustorjuntaohjelmien pitäminen ajan tasalla. Kannattaa myös ottaa active scripting -toiminto pois päältä Internet Explorerin asetuksista.

Kotikoneesta roskapostin levittäjä
Oman koneen altistuminen hyväksikäytölle on mahdollista sen jälkeen, kun on mennyt haavoittuvalla selaimella palvelimelle, jossa on haitallista koodia.

– Koneelle pudotetaan haittaohjelmakoodi, jonka avulla hyökkääjä voi tehdä sillä käytännössä mitä vain. Yleisimmin tällaisia koneita käytetään roskapostin lähettämiseen tai osana usean koneen hyökkäystä jollekin sivustolle, Arnell viestintävirastosta kertoo.

Microsoftin Internet Explorer tulee Windows-käyttöjärjestelmän mukana ja on yleisin internetselain. Sen todellista käyttäjämäärää on mahdotonta arvioida. Explorerin markkinaosuus on Microsoftin Bergiuksen mukaan noin 90 prosenttia.

Viestintäviraston varoituksesta kertoi ensiksi torstain Iltalehti.

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic