Uutiset

Vietä grilli-ilta brasilialaiseen tyyliin

Brasilialaiset juhlistavat melkein mitä vain churrascolla, joten grilli-ilta sopii mainiosti myös olympiahuumaan.

Brassien rakastaman lihan lisäksi churrascoon kuuluvat erilaiset lisukkeet, kuten vinagrete ja farofa.

Farofa on liharuokien kylkiäinen. Siitä on olemassa lukemattomia versioita.

Pohjana on kuitenkin aina karkea maniokkijauho. Tässä reseptissä käytetään pankojauhoja, koska maniokkijauhoja on vaikeaa löytää Suomesta.

Vinagrete on valkoviinietikalla maustettu tomaatti-paprikasalsa, jota tarjoillaan grillatun lihan ja pataruokien kanssa.

Maan kansalliscocktail caipirinha on myös olennainen osa grilli-illan menua. Jos saatavilla ei ole sokeriruokoviinaa cachaçaa, käytä vaaleaa rommia. Vodkalla terästettynä drinkistä tulee caipiroska.

Jälkiruoaksi nautitaan grillattua ananasta, joka on pyöritelty ruokosokerissa ja kanelissa.

Caipirinha

1 annos

1 limetti
2 tl sokeria
2 rkl vaaleaa rommia
muutama jääkuutio
Pese limetti hyvin ja leikkaa kuorineen lohkoiksi. Laita limettilohkot ja sokeri lasiin ja survo, kunnes limettien rakenne rikkoontuu. Lisää rommi ja jääkuutiot. Tarjoile heti.

Farofa

neljälle

1 pieni sipuli
2 siivua pekonia
4 rkl voita
3 rkl lehtipersiljaa hienonnettuna
2 dl pankojauhoja
Leikkaa sipuli ohuiksi siivuiksi. Hienonna pekoni. Sulata voi pannulla. Lisää sipuliviipaleet ja paista, kunnes ne alkavat ruskistua. Lisää pekoni ja paista muutama minuutti.

Lisää pannulle persiljasilppu ja pankojauhot. Paista vielä minuutti. Tarjoile lihan kanssa.

Vinagrete

neljälle

4 kypsää tomaattia
1 vihreä paprika
1 punainen paprika
1 sipuli
2 rkl lehtipersiljaa
2 rkl korianteria
½ dl valkoviinietikkaa
2 rkl oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
Kuutioi tomaatit ja paprikat. Leikkaa sipuli hienoksi silpuksi. Hienonna lehtipersilja ja korianteri. Laita ainekset kulhoon ja lisää valkoviinietikka ja oliiviöljy.

Anna maustua jääkaapissa puolisen tuntia ennen tarjoilua. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa ja mustapippuria. Salsa säilyy jääkaapissa pari päivää.

Grillipihvit

neljälle

4 naudan sisä- tai ulkofilettä
1 rkl suolaa
1 ¼ dl kuumaa vettä
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
Ota liha huoneenlämpöön noin tunti ennen grillaamista. Pyyhi pinta talouspaperilla kuivaksi. Sekoita suola kuumaan veteen ja lisää valkosipuli.

Laita lihat kuumaan grilliin ja valele pihvejä suola-vesiseoksella paiston aikana. Paista, kunnes lihoissa on haluamasi kypsyys.

Grillattu ananas

neljälle

1 ananas
2 ½ dl ruokokidesokeria
2 ½ tl kanelia
Kuori ananas ja leikkaa ohuiksi lohkoiksi. Poista kova sisus.

Sekoita ruokosokeri ja kaneli paksussa suljettavassa muovipussissa. Lisää ananaslohkot ja ravistele, kunnes lohkot ovat peittyneet sokeri-kaneliseoksella. Laita lohkot jääkaappiin puoleksi tunniksi.

Paista lohkot kuumassa grillissä niin, että ne paistuvat kaikilta sivuilta. Tarjoile sellaisenaan tai vaniljajäätelön kanssa.

Elina Ylitervo