Uutiset

Viha on huono motiivi

Puheemme olivat kovia, mutta toiminta kesyä.

Hämeen Sanomissa 30.5.2005 Ismo Heinisuo esittää minua kohtaan joukon henkilökohtaisia syytöksiä kolumnin johdosta, jossa käsittelin eurooppalaisen siirtomaavallan julmuuksia Afrikassa. Hän katsoo, etten ole tehnyt riittävästi tiliä 70-luvun taistolaisliikkeestä.

Olen kylläkin käsitellyt taistolaisliikettä kriittisesti monissa kirjoituksissani sekä myös useissa tv-keskusteluissa 80- ja 90-luvuilla. On ymmärrettävää, jos Heinisuo ei ole niitä nähnyt tai ei muista. Mutta ei ole kovin fiksua esittää tietämättömyyteen perustuvia psykoanalyysejä ihmisestä, jota ei tunne.

Me 70-luvun taistolaiset suhtauduimme sinisilmäisesti senaikuiseen Neuvostoliittoon, mutta Stalinin ihailijoita emme sentään olleet. Me puhuimme ja kirjoitimme paljon hölmöä, mutta onneksi hölmöily jäi sanalliselle tasolle, koska meillä ei ollut valtaa. Harvemminhan radikaaleilla opiskelijaliikkeillä sitä on.

Puheemme olivat kovia, mutta toiminta kesyä, mielenosoitusmarssit ja lentolehtisten jakaminen olivat radikaalein toimintamuotomme.

Menneisyys vasemmistoradikaaleissa opiskelijaliikkeissä 60- ja 70-lukujen vaihteessa ei ole lainkaan harvinaista eurooppalaisten poliitikkojen keskuudessa. Esimerkiksi EU:n komission nykyinen puheenjohtaja Barroso oli tuolloin maolainen.

Virheistään ihminen oppii, jos on oppiakseen. Minä koen oppineeni tuosta ajasta aika monta asiaa. Yksi niistä on se, että tarkoitus ei pyhitä keinoja. Toinen on se, että viha on huono motiivi yhteiskunnalliselle toiminnalle.

Ja olen edelleen sitä mieltä, että Euroopan tulisi tehdä tiliä, ei vain niistä julmuuksista, joita on tehty omassa maanosassamme, vaan myös niistä julmuuksista, joita eurooppalaiset ovat tehneet muissa maanosissa.

Satu Hassi

Euroopan parlamentin jäsen (vihr.)

Päivän lehti

5.8.2020