fbpx
Kolumnit Uutiset

Vihaajat vihaa

Joku kuvaili minua joskus positiiviseksi ihmiseksi. Se ei taida pitää paikkansa.

Wikipediassa viha määritellään näin: viha on inhon, vastenmielisyyden, antipatian tai vihamielisyyden tunne. Se voi kohdistua toiseen henkilöön, asiaan tai ilmiöön. Usein vihalla tarkoitetaan voimakasta tai intohimoista tunnetta, mutta se voi olla myös kylmää inhoa.

Vihaaminen on mediaseksikästä. Kukaan ei enää koe laimeita tunteita, eikä mikään tunnu neutraalilta. Kaiken on pakko säväyttää tai syöstä raivon partaalle.

Vihaa esiintyy vahvasti puhekielessä ja sosiaalisessa mediassa. Pari päivää sitten laskin, kuinka monta kertaa päivässä sanon vihaavani jotain.

Vihaan keikkuvaa lautasta, hitaita liikennevaloja ja Vanajantien liikennejärjestelyä. Vihaan puhelintani, joka toimii liian hitaasti.

Vihaan radiossa soivia kappaleita sekä mainosta, joka pyörii niiden välissä. Vihaan lakanaa, joka ei ole muotoonommeltu.

Somessa kuuluu tällä hetkellä vihata Immosta, homopakottajia, yhteiskuntajärjestelmää, fitness-intoilijoita ja Kreikkaa. Toinen vaihtoehto on vihata vihaajia.

Vihamielisyyttä vastustetaan mielenosoituksin ja some-kampanjoin. Bloggarit ovat vihaisia. Kommenttikentissä kiljuvat lukijat ovat vihaisia. Twitterissä vihataan joko mielipiteitä tai mielipiteettömyyttä.

Kaikki vihaavat jotakuta, ja joku vihaa varmasti sinua.

Viha vaikuttaa ihmiseen myös fyysisesti. Vihaaminen vie energiaa ja vaikuttaa psyko-fyysis-sosiaalisen kokonaisuuden toimintaan. Huonon mielialan on todistettu aiheuttavan lieviä allergioita, mahahaavoja ja suolisto-oireita.

Lääkäri Antti Heikkilän mukaan myös tiedostamaton negatiivisuus ja vihamielisyys altistavat sairauksille ja lisäävät kuolleisuutta.

Vihasta on tullut suomalaisten uusi kansansairaus.

Vihaamisesta on tullut periaatteellinen perusolotila, jonka takia kellään ei enää ole kivaa. Inflaatio on iskenyt suunnilleen kaikkeen muuhun, paitsi vihaamiseen.

En kiellä suuttumasta, jos kansanedustajan maailmankatsomus on omaasi kapeampi. En kiellä suuttumasta, jos joku pakottaa ymmärtämään asioita, jotka ovat mielestäsi luonnottomia.

Tarkoitus ei ollut päsmäröidä siitä, kuinka kaikilla on oikeus omiin mielipiteisiinsä, ja kuinka erilaisuus on rikkaus. Huomasin vain, että kaikki ovat vihaisia. Vihaan sitäkin.

Menot