Uutiset

Vihainen viljelijä parkkeerasi traktorin Senaatintorille - katso video

Helsingin Senaatintori on täyttynyt sadoista traktoreista, kun maanviljelijät eri puolilta Suomea ovat osallistuneet traktorimarssiin. Paikalle jyristi myös maataloustuottaja Jari Teppinen Kärkölästä, joka parkkeerasi Valtran traktorinsa pääkaupungin keskustaan noin puoli kymmenen aikaan aamulla.

– Puoli neljältä mentiin navetalle, että ehdittiin kuuden aikaan liikenteeseen. Sain apuja navetalle, että pääsin tänne.

Teppinen ei kahta kertaa miettinyt, kun tieto Maa- ja metsätaloustuottajien Keskusliiton MTK:n mielenilmauksesta tavoitti hänet.

– Eihän näitä vaikuttamisen keinoja juurikaan ole. Jos joskus aikoo lähteä liikkeelle, nyt on lähdettävä. Jos kotiin jäät, hyväksyt nykyisen toimintamallin ja tavat. Tämä on maalaisen kansallisvelvollisuus, Teppinen sanoi kymmenen jälkeen aamulla Helsingin Senaatintorilla.

Maantaloustuottaja on kiinnittänyt traktoriinsa kyltin, jossa kritiikkiä sinkoilee niin EU:n, kauppaketjujen kuin Maaseutuviraston suuntaan.

– Meillä on päätuotantosuuntana maito, ja maidon hinta on laskenut 9–10 senttiä litralta. Tuotamme yli 400 000 litraa maitoa vuodessa, ja kulut ovat samat kuin aiemminkin.

– Pelkästään maidon hinnan laskun takia meidän tulomme ovat tippuneet 40 000 euroa. Se oli meidän, minun ja vaimon, palkka!

Teppinen kertoo, että perhe on elänyt viimeisen vuoden vanhoilla säästöillä, mitä työstä on 25 vuoden aikana saanut talteen. Nyt säästöt on syöty.

– Enää korkeintaan vuosi pystytään jatkamaan tällä systeemillä.

Maidon hinta on laskenut viimeisen parin vuoden aikana monista syistä. Venäjä-pakotteet ja EU:n maitokiintiöiden poistaminen laskee hintoja, kun maitoa tuotetaan enemmän.

– Nyt, kun Venäjälle ei viedä maitoa, se pyörii Euroopassa ja kauppa pystyy polkemaan hintoja.

Teppinen haluaa korostaa, että hän ei ole tullut Senaatintorille ruinaamaan lisää tukia.

– Toivon, että nykyiset tuet tulisivat ajallaan – niin kuin on sovittu.

Teppinen viittaa EU-maataloustukien maksuviivästyksiin, mikä on laittanut useat maanviljelijät ahtaalle.

Mielenosoitus Senaatintorilla alkoi kello 11.

Klikkaa tästä, pääset katsomaan tunnelmaa Senaatintorilla.

Menot