Kolumnit Uutiset

Vihaista puhetta ja vääriä tulkintoja

Maailmassa eletään suurta murrosta vähän joka suhteessa.

Vähäisempänä ei ole uuden tekniikan mahdollistama viestintä. Parilla napin painalluksella voit lähettää ja vastaanottaa viestejä reaaliaikaisesti.

Samalla etenkin some-maailmassa on hämärtynyt se, mikä on sopivaa, mikä ei. Sananvapauden miekkaa heristetään sen mukaan, miten se parhaiten palvelee omia väittämiä.

Vihaistakin puhetta saa esittää, kunhan se kohdistuu tekoihin ilman leimaamista, yleistämistä tai kiihottamista tiettyä ryhmää vastaan.

Vastuulliselta kustantajalta edellytetään, että mielipidekirjoittajan henkilöllisyys on toimituksen tiedossa. Käytännöksi hyväksytään myös kirjautuminen omilla tunnuksilla kustantajan tietokantaan.

Lehdet julkaisevat mieluiten vain omalla nimellä kirjoitettuja mielipiteitä.

Hämeen Sanomia syytettiin aikoinaan siitä, että kirjautumisvaatimuksellaan se rajoittaa sananvapautta. Joillakin taas on sellainen virheellinen käsitys, että lehden pitää julkaista sananvapauden nimissä kaikki sinne lähetyt kirjoitukset.

Sananvapauteen kuuluu myös se, ettei kustantaja luovuta päätösvaltaa julkaisemisesta tai julkaisematta jättämisestä toimituksen ulkopuolelle.

Sähköisellä puolella tilaa on rajattomasti. Siellä voidaan käydä laajempaa debattia kuin printtijulkaisussa. Hämeen Sanomien blogeissa sallitaan myös railakkaampi tyyli. Joskus jopa hyvän maun rajoilla.

Printtijulkaisusta olemme karsineet poliitikkojen toisiinsa tai virkamiehiin kohdistamat toistuvat syyttelyt, jotka vielä pyörivät yksien ja samojen aiheiden ympärillä.

Julkaisemisen ratkaisee aina sisältö, ei kirjoittaja. Palstamme ovat kaikille vapaat.

Joillakin kirjoittajilla on hyvin omaleimaisia tulkintoja sananvapaudesta. Näihin tulkintoihin törmää muun muassa lehtemme blogeissa. Kirjoittaja syyttää kustantajaa sensuroinnista samalla kun hän julkaisee lehtemme blogisivustolla tuon sensuroiduksi väitetyn kirjoituksen.

Tällaiset epäloogisuudet eivät ole ihan harvinaisuuksia. Aina ne kuitenkin ovat yhtä hämmentäviä.

Lehden vahvuuksiin kuuluu hyvä vuorovaikutus lukijoihin. Mielipidesivut ja -blogit ovat kanavia tämän vuorovaikutuksen ylläpitämiseen.

Suuri kiitos siitä, että voimme julkaista lähes joka päivä aukeaman verran lukijoiden kirjoituksia, ja blogisivustollamme käydään ajoittain kiivastakin alueellista keskustelua, ja yhä useammin omalla nimellä.

Päivän lehti

25.11.2020

Fingerpori

comic